Nedeljama bili zaključani, pa postali najveće svetsko žarište virusa: Šta je u Irskoj pošlo po zlu

U sedam dana pre 10. januara, Irska je prijavila oko 1.323 slučaja kovida-19 na milion ljudi, više nego bilo koja druga zemlja u istom periodu

  • 9
Irska Severna Irska korona virus Foto: Tanjug/AP

Kada je Irska u decembru izašla iz šestonedeljne stroge blokade imala je jednu od najnižih stopa zaraze korona virusom u Evropi. Međutim, situacija se od tada dramatično promenila. Ova zemlja je zabeležila prošle nedelje najvišu stopu zaraze na svetu, navode publikacije pri Univerzitetu Oksford.

U sedam dana pre 10. januara, Irska je prijavila oko 1.323 slučaja kovida-19 na milion ljudi, više nego bilo koja druga zemlja u istom periodu.

U petak je potom zabeležen najveći dnevni porast infekcija od početka pandemije sa 8.248 novih slučajeva, navodi se u saopštenju irskog zdravstvenog odeljenja.

- Alarmantni nivo bolesti je bez presedana u pogledu našeg iskustva sa kovidom-19 u zajednici. Vidimo brojne slučajeve dnevno i u bolnicama - rekao je Filip Nolan, član irskog Nacionalnog tima za javno zdravlje.

Irski zdravstveni stručnjaci, političari i javnost sada debatuju o tome šta je pošlo po zlu.

Sezonalnost virusa, prisustvo novog soja iz Velike Britanije i mešanje domaćinstva tokom praznika doprineli su ovom porasu, smatra portparol kabineta premijera Mikela Martina.

On je za CNN objasnio da je do skoka došlo nizom faktora.

- Imali smo porast socijalizacije tokom božićnog perioda i naši stručnjaci za javno zdravlje rekli su da je sezonalnost virusa ogroman faktor - naveo je.

Irska je 4. decembra ponovo ovorila ugostiteljske radnje i druge sektore sa određenim ograničenjima. Međutim, varijanta iz Velike Britanije otkrivena je za tamošnji Božić i imala je veoma značajan uticaj na rast slučajeva.

Takođe, u periodu od 21. decembra do 3. januara u zemlju je stiglo više od 54.000 ljudi, a prema tvrdnjama zvaničnika propisnog sistema izolacije nije bilo.

Irska je uoči Božića zatvorila restorane, pabove i neke prodavnice, a od tada se pridržava oštrijih mera.

Inače, prema pisanju CNN, Irska ima samo pet kreveta na intenzivnoj nezi na 100.000 ljudi, što je mnogo manje od standardnog proseka. Zemlja je zasad prijavila više od 152.000 slučajeva korona virusa i 2.352 smrtna slučaja.

Video: Najmučniji snimci od januara do 31. decembra: Ovako je izgledala 2020. godina u 5 minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA