• 1

Irska se izvinila zbog skandala u domovima za neudate majke u kojima je umrlo 9.000 dece

, Telegraf

U izveštaju je rasvetljena prekomerna smrtnost u tim ustanovama u vlasništvu Katoličke crkve i države

  • 1
Ruka, beba

Foto-ilustracija: pixabay.com

Irska se danas zvaničnio izvinila zbog skandala s domovima za neudate majke u kojima je od 1922. do 1998. umrlo 9.000 dece.

- Država vas je ostavila - rekao je irski premijer Mikel Martin u parlamentu, dan nakon objavljivanja dugo očekivanog izveštaja.

U izveštaju je rasvetljena prekomerna smrtnost u tim ustanovama u vlasništvu Katoličke crkve i države te opšta nesklonost društva rađanju takve dece koju su tada smatrali nezakonitom, prenosi Hina.

- Izvinjavam se zbog toga što smo irskim majkama i njihovoj deci u tim domovima naneli veliku nepravdu - rekao je premijer.

Istraživanje u Irskoj kojim je utvrđeno da postoji veliki broj smrtnih slučajeva među bebama koje su ostavljene u crkvenim sirotištima pokazuje da se neudate majke u toj zemlji suočavaju sa "represivnom i mizogenom kulturom" decenijama, rekao je danas ministar za decu i mlade Roderik O'Gorman.

Vlada je odobrila da se finalni izveštaj o takozvanim kućama za majke i bebe obelodani javnosti i nakon toga će se zvanično izviniti hiljadama žena i deca, poručio je O''Gorman u saopštenju, prenosi Rojters.

Izveštaj je napisan na 3.000 stranica, a nakon toga će se odobriti dugo obećavani zakon koji podržava eshumaciju tela na mestima gde je to moguće, kao i identifikaciju ostataka u domovima u kojima su sahranjena deca i novorođenčad.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima