≫ 

Predstavnički dom izglasao opoziv Trampa: Šta sledi dalje?

Predsednik načini prekršaj, Predstavnički dom glasa za opoziv, a onda sledi suđenje u Senatu

  • 14

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je opoziv predsednika Donalda Trampa i to drugi put, čineći ga jedinim američkim predsednikom protiv kog je ovaj proces pokrenut dva puta. Rezolucija o opozivu usvojena je glasovima 232 prema 197.

Rezolucija o opozivu, koji je Dom izglasao, optužuje Trampa u jednoj tački za "podsticanje pobune" i njegovu ulogu u prošlonedeljnoj pobuni na Kapitolu.

Postupak impičmenta predviđen Ustavom relativno je jednostavan, piše CNN. Predsednik načini prekršaj, Predstavnički dom glasa za opoziv, a onda sledi suđenje u Senatu.

Ovo će i te kako biti drugačije od onoga što smo videli početkom prošle godine, s obzirom na to da se suđenje u Senatu sada očekuje kada Tramp napusti funkciju.

Šanse da on zaista bude opozvan u Senatu su i dalje veoma male, pošto tamošnju većinu drže republikanci. Senat je na pauzi do 19. januara, pa se tek tada očekuje i suđenje. Međutim,  sledećem sazivu Senata, nakon izbora u Džordžiji prošle nedelje, blagu prednost imaju demokrate. No, do inauguracije je na snazi ovaj saziv u kojem većinu drže republikanci.

Ipak, republikanski vođa Senata Mič Mekonel odbacio je mogućnost ranijeg sazivanja sednice, što traže demokrate.

On je nakon glasanja u Predstavničkom domu potvrdio da ne postoji šansa da će se suđenje u Senatu održati pre inauguracije Džoa Bajdena.

- S obzirom na pravila, procedure i presedane koji regulišu suđenja za predsednički impičment, jednostavno nema šanse da se pošteno ili ozbiljno suđenje održi pre nego što sledeće nedelje izabrani predsednik Bajden položi zakletvu. Verujem da će biti najbolje služiti našoj naciji ako Kongres narednih sedam dana provede potpuno usredsređen na omogućavanje sigurne inauguaracije i uredno prenošenje vlasti - rekao je on.

Mekonel nije rekao kako će glasati na suđenju.

Inače, zvanično je za opoziv u Predstavničkom domu glasalo deset republikanaca, među kojima je najveće iznenađenje Tom Rajs iz Južne Karoline.

Tramp je jedan o samo trojice američkih predsednika protiv kojih je pokrenut proces opoziva, ali i jedini koji je opozvan u Predstavničkom domu. Glasanje u Senatu preživeli su Bil Klinton 1998. i Endru Džekson 1868. godine.

Video: Napravio je lutku trenutno najprepoznatljivije osobe na celom svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    13. januar 2021 | 23:02

    Sledi ubistvo svata pa Merkale pa sve redom....a onda Rusija i Kina da intervenisu i izbombarduju ih zbog opasnosti da se neki ludak dokopa atomske bombe,opravdano.

  • Eeeda

    13. januar 2021 | 23:05

    Ustanak i protesti šta bi drugo

  • Dunja

    13. januar 2021 | 23:14

    Dalje??? Ništa...oni i dalje sa svojim problemima i svojim načinom života, mi sa svojim...svakog čuda tri dana...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA