U Italiji davanje druge doze dovedeno u pitanje? Nedostaju vakcine, isporuke smanjene

Italijanski mediji pišu da je proizvođač Fajzer-Biontek samostalno i samoincinjativno odlučuje kojim će italijanskim regionima smanjiti broj isporučenih vakcina

  • 10
Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Od početnog entuzijazma zbog uspeha kampanje vakcinacije u Italiji, do sada je vakcinisano protiv kovid-19 više od milion osoba, štampa sve više prostora daje činjenici da proizvodzač jedine vakcine koja se sada koristi u Italiji, Fajzer, smanjuje broj isporučenih vakcina.

Dnevni list “Mesađero” piše da proizvođač Fajzer-Biontek samostalno i samoincinjativno odlučuje kojim će italijanskim regionima smanjiti broj isporučenih vakcina.

List piše da je zbog toga u pitanju druga obavezna vakcinacija onih koji su već primili prvu dozu i ukoliko ne budu na vreme vakcinisati po drugi put, i prvi deo vakcinacije će biti izgubljen.

Takođe, list otkriva da u ovakvom slučaju države koje su potpisale ugovore o nabavci Fajzerove vakcine ne mogu uticati na dinamiku isporuke jer tako šta u ugovoru nije predviđeno.

Ranije prošle sedmice Evropska agencija za lekove (EMA) je saopštila da su hakeri provalili u bazu podataka Agencije, ukrali, to jest kopirali dokumentaciju koja se odnosi na Fajzer vakcinu i neke delove objavili.

Agencija tvrdi da su obajvljeni delovi dokumenata izmenjeni tako da izazovu sumnju u valjanost vakcine i vakcinisanja.

Nakon toga proizvodzač vakcine Fajzer-Biontek je smanjio isporuku vakcina tvrdeći da je u pitanju “prolazni zastoj zbog proširenja proizvodnih kapaciteta”.

Video: Kon o neželjenim reakcijama na vakcinu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LBJ kralj!

    18. januar 2021 | 09:27

    Ma samo kineska. Koliko vidim mi cemo prvi da zavrsim vakcinaciju i da zivimo normalno. Do leta sve gotovo

  • Auuuu

    18. januar 2021 | 19:54

    Pa pametnom dosta kad procita tekst. Navuku te na prvu, posle kazu nema druge, nestasica! I onda pocinjem pomama za debele pare! Cccccc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA