≫ 

Tramp nije predao nuklearni kofer, ali on je prestao da važi sekund pre podneva

Postoji nekoliko nuklearnih kofera i, suprotno onome što se uglavnom piše u javnosti, ne radi se o nuklearnom dugmetu, nego o setu kodova

  • 1
Džo Bajden, Joe Biden

Foto: Tanjug/AP

Jedan od najvažnijih detalja inauguracionog dana je i predaja nuklearnog kofera novom šefu Bele kuće, pa su se mnogi pitali kako će se ta primopredaja obaviti s obzirom da je Tramp bio udaljen hiljadama kilometara od Bajdena.

Međutim, postoji nekoliko nuklearnih kofera i, suprotno onome što se uglavnom piše u javnosti, ne radi se o nuklearnom dugmetu, nego o setu kodova, prenela je televizijska mreža En-Bi-Si.

Jedna aktovka otputovala je u Floridu s bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i njegov set kodova prestao je da važi u 11 sati, 59 minuta i 59 sekundi po lokalnom vremenu, a Bajdenov set kodova aktiviran je tačno u podne (18 časova po našem vremenu).

Rezervni nuklearni kofer nalazio se kod bivšeg američkog potpredsednika Majka Pensa i on bi trebalo da ga je predao novom potpredsedniku - Kamali Haris.

Džo Bajden je dobio svoj "biskvit" (plastična kartica na kojoj su šifre za nuklearni napad) najverovatnije pre inauguracije, kao i potpredsednica Kamala Haris i tada bi trebalo da su i upoznati sa procedurom pokretanja nukelarnog napada, pišu američki mediji.

Uobičajeno je da nuklearni kofer, koji služi američkom predsedniku u svakom trenutku može da lansira nuklearne rakete, a nosi ga vojni pomoćnik, koji mora da bude uz predsednika non-stop i da bude predat drugom pomoćniku koji stoji pored novoizabranog predsednika na inauguraciji dok polaže zakletvu, ali se to ovoga puta nije dogodilo.

Video: Kraj jedne ere: Najkontroverzniji predsednik SAD-a i njegova supruga napustili Belu kuću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA