≫ 

Šta je direktor AstraZeneke poručio uoči otkazivanja važnog sastanka sa EU: "Zahtev stigao kasno"

Prvi čovek AstraZeneke je ranije ukazao da njegova kompanija nije ugovorno u obavezi da isporučuje određene količine vakcine

  • 11
Pascal Soriot, astrazeneka Foto: Profimedia

Svetska vest broj jedan jeste odluka AstraZeneke da ne prisustvuje današnjem sastanku sa predstavnicima EU na kojem je trebalo da se razgovara o snabdevanju vakcinama protiv korona virusa.

Evropska komisija je potvrdila da su ih predstavnici kompanije Astra Zeneke jutros obavestili da neće prisutsvovati današnjem sastanku koji se na dnevnom nivou vodi između EK, zemlja članica i farmaceutskih kompanija o isporuci vakcina.

- Mogu da potvrdim da smo za večeras imali planiran upravljački odbor o vakcinacionoj strategiji i da su nas predstavnici Astra Zeneke jutros obavestila da njihovog prisustva na sastanku neće biti - rekla je portparolka Komisije, Dana Spinat.

Iako je u prvi mah izgledalo da se kompanija povukla iz pregovora, ispostavilo se da je sastanak odložen za sutra. Do odlaganja je, prema rečima ministra zdravlja Austrije Rudolfa Anšobera, došlo na zahtev britansko-švedske kompanije. On kaže da je AstraZeneka tražila da se sastanak pomeri za jedan dan.

- Prema mom mišljenju, to nije veliki problem - izjavio je austrijski ministar i ponovio da bi AstraZeneka trebalo da isporuči vakcine u skladu sa prethodno postignutim dogovorom.

Evropska unija je ranije tražila od kompanije da podrobnije elaborira objavu da će isporučiti manji broj cepiva. Pričalo se i da će EK da podnese tužbu zbog navodnog neispunjavanja ugovora o isporuci vakcina protiv korona virusa.

Na to je stigao odgovor iz farmaceutske kompanije AstraZeneka, koja je poručila da je EU prekasno naručila vakcine.

- Sa Evropom smo sada već dva meseca iza našeg osnovnog plana. Imali smo teškoće na početku i u Velikoj Britaniji. Međutim ugovor sa Britancima je zaključen tri meseca pre Brisela. Tamo smo imali tri meseca više vremena da uklonimo probleme - objasnio je šef AstraZeneke Paskal Sorio za la Repubblica.

Sorio je ukazao da njegova kompanija nije ugovorno u obavezi da isporučuje određene količine vakcine. Objasnio je da je sa EU zaključen ugovor sa napomenom o ulaganju najboljih napora.

Sorio je ukazao da je razlog za to bio što je Brisel želeo da u isto vreme dobije isporuke kao i Britanci, iako su tri meseca kasnije potpisali sporazum.

Oxford AstraZeneca Oksford AstraZeneka vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Zbog toga smo pristali da ćemo pokušati, ali se na to nismo ugovorno obavezali - naglasio je on i podsetio da AstraZeneka razvija vakcinu u korist svih građana, da ne zarađuje time novac.

- Mislim da tretiramo Evropu na fer način - dodao je on.

Podsetimo, svetski mediji već danima pišu o "borbi za vakcine". Politiko je u jednom članku naveo da se evrokrate, zagovornici slobodne trgovine žele da izbegnu protekcionizam, suočavaju sa snažnim političkim vetrovima i dodaju da Evropa ima tri dana da odluči koliko će biti teška globalna borba oko ograničavanja izvoza vakcina.

"Besni zbog toga što isporuke vakcina od anglo-švedskog farmaceutskog giganta AstraZeneka neće uspeti, evropski zvaničnici najavljuju mogućnost ograničenog izvoza vakcina protiv korona virusa proizvedenih u EU, dok Brisel obećava mehanizam "do kraja nedelje", međutim pitanje je kako će taj mehanizam funkcionisati", istakao je Politiko.

Stručnjaci i evropski poslanici upozoravaju da bi bilo kakvo ograničenje moglo da dovede do trgovinskog rata oko nabavke vakcina, a jedna od najvećih opasnosti je da su lanci nabavke toliko isprepleteni u nekoliko zemalja, pa bi efekat ograničenja na nabavku vakcina mogao da utiče na proizvodnju.

Član trgovinskog odbora u Evropskom parlamentu Bernd Lange rekao je da su ne tako davno vakcine bile javno dobro, a da je sada stvarno počela borba za njih. On je upozorio da bi bilo koja nova mera mogla da ugrozi međunarodni kredibilitet EU.

- U SZO EU se zalaže za slobodan protok lekova protiv kovida-19. Bilo bi čudno kada bi sada uveli mere koje ograničavaju principe i uvoz - rekao je on.

Poziv na ograničenja izvoza gura trgovinsko odeljenje Evropske komisije u nezavidan položaj, jer se upravo ta institucija zalaže protiv trgovinskih ograničenja i protekcionizma kao načina za rešavanje ekonomskih šokova. Takođe, Komisija je svesna da bi takva ograničenja mogla da poremete odnose sa saveznicima i susedima EU koji se oslanjaju na vakcine proizvedene u Evropi.

Kako su objasnili u Komisiji ta mera ograničenja trebalo je da stvori veću odgovornost među farmaceutskim kompanijama kada i gde da isporučuju doze.

Video: Knjiga utisaka na Sajmu puna pohvala za zdravstvene radnike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ECHO

    27. januar 2021 | 13:18

    Tako i treba Evropskim licemerima, kad ne daju dozvole Ruskim i Kineskim vakcinama!

  • Ana

    27. januar 2021 | 13:23

    Zeznuli se mislili pni su EU velika pa imaju prednost, ko prvi doso taj dobiva. U EU su klowni svi do jednog. Izmisljaju se na racun ljudskih zivota

  • T za Teslu 🇷🇸

    27. januar 2021 | 13:38

    Zapamtite, tamo gde ne pomaze novac, pomaze puno novca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA