• 5

Poljakinje ponovo na ulici zbog zabrane abortusa: "Izađite masovno, ovo nam je poslednja nada"

, Telegraf

Protest Poljakinja podržao je šef Evropske narodne partije, bivši predsednik Evropskog saveta i nekadašnji poljski premijer Donald Tusk

  • 5
Poljska protest

Foto: Tanjug/AP

Hiljade Poljakinja u Varšavi, Krakovu, Katovicama i još nekoliko desetina gradova širom Poljske ponovo su iznenada izašle na ulice da protestuju zato što je danas Ustavni sud konačno objavio obrazloženje svoje presude od 22. oktobra da nova zabrana abortusa, čak i kada je teško oštećen plod, može da stupi na snagu.

- Potrebne ste nam sve na ulicama cele Poljske, pokrenite se, kažite svima, izađite masovno na ulice jer to je naša poslednja nada - pozvale su u sredu uveče Poljakinje aktivistkinje iz Opštepoljskog štrajka žena koji iz nedelje u nedelju, samo uz kratku pauzu tokom božićnih praznika, od 22. oktobra organizuje demonstracije protiv dodatnog pooštravanja ionako restriktivnog poljskog Zakona o veštačkom prekidu trudnoće.

Demonstracije su u rekordno kratkom roku organizovane u Varšavi prvo pred zgradom Ustavnog suda a zatim su demonstranti sa transparentima sa simbolom protesta, crvenom munjom, i uz skandiranje vlastima poput „nosite se“, „ovo je rat“ ili „hej, hej, hej, abortus je OK“ krenuli ka sedištu vladajuće stranke Pravo i Pravda vicepremijera Jaroslava Kačinjskog.

- Videćemo koliko vremena će danas oduzeti Kačinjskom da prizove toliko policijskih vozila da prestane da se plaši žena koje izgovaraju ružne reči. Ova noć biće teška - kazala je jedna od organizatorki Marta Lempart novinarima pred početak demonstracija.

Protest Poljakinja podržao je šef Evropske narodne partije, bivši predsednik Evropskog saveta i nekadašnji poljski premijer Donald Tusk koji je na Tviteru poručio da konzervativcima Kačinjskog nije uopšte stalo da štite život jer za vreme njihove vladavine sve više Poljaka umire a sve manje se radja.

- Život to su poljske žene. Odbrana njihovih prava i dostojanstva od ciničnog fanatizma vlasti, to je naše biti ili ne biti - poručio je Tusk.

Poljska protest

Foto: Tanjug/AP

Proteste se podržali i političari opozicije, a popularni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski optužio je vladajuću stranku za cinizam jer su Kačinjski i njegovi konzervativci, kako je naveo Tšaskovski, u nastojanju da prikriju haos u organizaciji vakcinacije i zdravstvenom sistemu, dramatično stanje privrednika zbog pandemije kovid-19 odabrali da izvuku žene na ulice.

- Uvođenje zakona koji je toliko podložan interpretacijama i obrazloženje (presude) koje je tako fanatično i versko u svetovnoj državi dovodi do situacije u kojoj žene realno neće moći u našoj zemlji da prekinu trudnoću čak i kada će dete umreti odmah nakon porodjaja - upozorila je poslanica opozicione Levice Marcelina Zaviša.

Dagmara Adamjak iz Opštepoljskog štrajka žena optužila je poljsku opoziciju da je sa ženama samo kada su tu kamere i fotoaparati medija.

- Morate da se ujedinite. Samo tako ćemo nešto promeniti. Prestanite da mislite samo na svoje fotelje i funkcije. Mislite na ljude. Nema vas kada stojimo same bez sjaja bliceva. Danas smo ovde jer su objavili obrazloženje presude da je plod važniji od mog života. Nismo verska država. Nečija vera nije moja - kazala je demonstrantima Dagmara Adamjak.

Poljski Zakon o veštačkom prekidu trudnoće jedan je od najrestriktivnijih na svetu i od 1993. godine dozvoljavao je abortus samo u tri izuzetka – kada su ugroženi život i zdravlje majke, kada je plod teško oštećen, deformisan ili neizlečivo oboleo i kada je trudnoća plod krivičnog dela – silovanja ili incesta.

Poljska protest

Foto: Tanjug/AP

Ustavni sud Poljske na zahtev poslanika vladajuće stranke Pravo i Pravda ocenio je 22. oktobra da je fetus dete u prenatalnoj fazi koje kao ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo i na život, tako da je izuzetak iz zakona koji omogućava abortus deformisanog ili obolelog ploda u suprotnosti sa Ustavom Poljske.

Vlada se prvo povukla pred protestima stotina hiljada Poljakinja koje od oktobra uprkos sanitarnim merama i zabranama iz nedelje u nedelju izlaze da protestuju zbog presude koja ih tera da radjaju teško oštećene bebe koje umiru ubrzo nakon porodjaja, samo zato, kako je otvoreno zatražio Jaroslav Kačinjski, da bi mogle da budu krštene i sahranjene.

Odlučeno je tako da presuda bude objavljena i stupi na snagu tek kad stigne iz Ustavnog suda njeno obrazloženje, koje je sud poslao danas.

Video: Sukobi na protestima u Poljskoj, više uhapšenih

(Telegraf.rs/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bolje

    Udri narodna milicijo!

  • Bole

    Zašto onda imate seksualne odnose bez upotrebe kondoma, ako ćete ubiti to dete koje nosite samo jer ga ne želite.. Manji bi greh bio odreći ga se nego ga abortirati

  • Ivan

    Jel su ono čuli da je virus u toku

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima