Šta kontroverzni zakon u Poljskoj znači za žene: Da li su moguće neke izmene?

Neočekivana najava da će presuda stupiti na snagu u sredu izazvala je proteste širom zemlje, uprkos zabrani okupljanja zbog kovida-19

  • 8
Poljska protest Foto: Tanjug/AP

Poljska vlada uvela je gotovo potpunu zabranu abortusa, uključujući i zabranu prekida trudnoće ukoliko je plod oštećen, zadavši tako veliki udarac svima koji smatraju da je to stvar izbora.

Neočekivana najava da će presuda stupiti na snagu u sredu izazvala je proteste širom zemlje, uprkos zabrani okupljanja zbog kovida-19. Ograničenja su danas produžena za još dve nedelje, do 14. februara, a baš za danas i sutra su planirana nova okupljanja u prestonici Varšavi, ali i drugim gradovima, prenosi CNN.

U presudi, koju je u oktobru doneo poljski Ustavni sud, navodi se da abortusi mogu da budu dozvoljeni samo u slučajevima silovanja, incesta ili kada je život majke u opasnosti.

Ta najava izazvala je nedelje masovnih protesta, nekih od najvećih koje je država videla još od osamdesetih.

Pitanje abortusa isplivalo je kao jedno od najvažnijih i onih koji izazivaju najviše kontroverzi otkako je stranka Pravo i pravda preuzela vlast 2015. godine, obećavajući siromašnijim, starijim i manje obrazovanim Poljacima povratak u tradicionalno društvo pomešano sa velikodušnom politikom socijalne zaštite, prenosi Reuters.

Presuda suda objavljena je u službenom glasniku u sredu kasno uveče.

- Ova idiotska presuda neće sprečiti pobačaje - rekao je Cezari Jasenski, 23-godišnji student koji je stajao ispred zgrade Ustavnog suda u Varšavi.

Prošlogodišnji protesti brzo su se pretvorili u erupciju besa protiv vlade, posebno među mladima, sugerišući da bi stranka Pravo i pravda mogla da se suoči sa novim izazovom od strane novih glasača u narednim godinama.

Poljska protest Foto: Tanjug/AP

U sredu su zvaničnici naveli da će se vlada sada usredsrediti na pomoć roditeljima dece sa smetnjama u razvoju, iako je vlast često kritikovana da ne radi dovoljno u tom pogledu.

Stranka negira kritike opozicije da je uticala na sud, nazvan Ustavni tribunal, da donese presudu. To je jedno od pravosudnih tela koje je stranka "reformisala" tokom reformi za koje je EU ocenila da su politizovale sudove.

- Nijedna vlada koja poptuje zakon ne bi trebalo da poštuje ovu presudu - rekao je Boris Budka, lider najveće poljske opozicione strane, centrističke Građanske platforme.

On je kritikovao lidera Jaroslava Kačinskog na Tviteru.

- Paljenjem vatre u Poljskoj želi da prikrije tragove vladinog poraza u borbi protiv kovida-19, neuspeha programa vakcinacije, ali ovog puta neće pobeći od odgovornosti - rekao je.

Inače, pristup abortusu opao je čak i bez zakonskih ograničenja jer sve više lekara odbija da ih vrši na verskoj osnovi, a mnoge žene abortus traže u inostranstvu.

U obrazloženju objavljenom u sredu, tribunal je ostavio otvorenu mogućnost parlamenta da reguliše neke okolnosti obuhvaćene zakonom.

Marek Suski, poslanik vladajuće stranke, rekao je da će se razmotriti uvođenje pravila koja bi mogla da omoguće izuzeće najekstremnijih deformacija fetusa.

- U slučajevima kada fetus nema lobanju ili nema šanse da živi van materice, trebalo bi da postoji izbor. Radićemo na ovome - rekao je on.

Video: Sukobi na protestima u Poljskoj, više uhapšenih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    28. januar 2021 | 19:19

    valjda je zena gospodar svog tela i odlucuje o svemu.... 21 vek pa nije kameno doba

  • Makarido

    28. januar 2021 | 19:48

    Nije ništa kontroverzno, nego najrazumnije moguće čuvati živote beba. Ko podržava ubijanje beba je poremećen.

  • Brundo

    28. januar 2021 | 21:15

    To vam je moderno drustvo koje prezirem.Dozvoljeno je da se ubije zivo bice ali nije dozvoljeno da se kaze ne neispitanim vakcinama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA