Rusi grabe priliku: Dok Britanci i EU "ratuju" oko vakcine, nude im 100 miliona doza

Mađarska je prva članica EU koja je odobrila ovu rusku vakcinu

  • 1
Ruska vakcina protiv korona virusa Sputnjik V, Torlak Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Rusija bi mogla da u drugom kvartalu obezbedi Evropskoj uniji 100 miliona doza svoje vakcine Sputnjik V protiv korona virusa, saopštio je proizvođač cepiva Ruski fond za direktne investicije.

- Po završetku glavnog dela masovne vakcinacije u Rusiji, RDIF može da snabde EU sa 100 miliona doza vakcine Sputnjik za 50 miliona ljudi u drugom kvartalu (ako EMA odobri) - navodi RDIF na Tviteru, a prenosi Tanjug.

Vakcina Sputnjik V registrovana je u 15 zemalja i nedavno je predata dokumentacija Evropskoj agenciji za lekove za registraciju ove vakcine u EU.

Mađarska je prva članica EU koja je odobrila ovu rusku vakcinu.

Podsećanja radi, Britanija i Evropska unija nalaze se na ivici "rata" oko vakcina protiv koronavirusa, pošto Brisel zahteva od proizvođača AstraZeneke da se cepiva napravljena u Oksfordu i Kilu prevezu u zemlje članice Unije kako bi se nadoknadili prekidi isporuke.

- Odbijamo logiku "ko prvi devojci, njegova devojka". To može da prođe kod lokalnih mesara, ali ne kada je reč o ugovorima - kazala je nedavno Evropski komesar za zdravlje Stela Kirijakides.

Ona je insistirala da se u ugovoru sa britansko-švedskom kompanijom AstraZenekom, koja je radila sa Univerzitetom Oksford na kreiranju vakcine protiv koronavirusa, "pokrivaju" i cepiva proizvedena u britanskim postrojenjima.

- Ne postoji hijearhija među fabrikama. Svesni smo da su u ugovorima navedene četiri fabrike, ali to ne pravi razliku između UK i Evrope. Fabrike u UK su deo naših dogovora o kupovini i zbog toga oni moraju da isporuče vakcine - kazala je ona na konferenciji za novinare.

Kako je već ranije pisao "Telegraf.rs", ovo su problemi zbog kojih EU zaostaje sa vakcinacijom protiv koronavirusa.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA