U nemačkom parlamentu predložen zakon o eutanaziji, zahteva se mišljenje dva lekara

Samo je nekoliko zemalja u svetu legalizovalo eutanaziju

  • 5
Bolnica, pacijent, bolnički krevet Foto: Shutterstock

Članovi nemačkog parlamenta predložili su danas zakon koji bi omogućio samoubistvo smrtno bolesnih odraslih osoba nakon što dobiju profesionalni savet.

Prema nacrtu zakona koji su u Bundestagu predstavili članovi socijaldemokrata (SPD), koji su u vladajućoj koaliciji, kao i opozicioni FDP i levičarski "Linke", pacijenti koji žele da uzmu smrtonosni natrijum-pentobarbitalni lek morali bi da dokažu da je njihova želja trajna i da niko nije vršio pritisak na njih u toj odluci, prenosi Rojters

- Svako ko je u stanju da donosi odluke za sebe, takođe bi trebalo da može da odluči kada želi da umre - rekla je Katrin Hellng-Plar, članica liberalnih Slobodnih demokrata (FDP) na konferenciji za novinare.

Članovi opozicione stranke Zelenih sastavili su poseban nacrt zakona koji će zahtevati mišljenje dva lekara pre nego što pacijenti dobiju recept za natrijum pentobarbital, izvestio je u četvrtak dnevni list Frankfurter algemajne cajtung.

Nacističko nasleđe: Ubijeno 300.000 osoba sa invaliditetom i psihičkim oboljenjima

Vrhovni sud prošle godine je odbacio kao neustavan zakon o zabrani samoubistva uz profesionalnu pomoć, a eutanazija je posebno osetljiva u Nemačkoj zbog nasleđa nacista, koji su ubili oko 300.000 osoba sa invaliditetom i psihičkim oboljenjima u okviru svog programa "eutanazije2, navodi Rojters.

Samo je nekoliko zemalja u svetu legalizovalo eutanaziju, a u Španiji je donji dom parlamenta u decembru odobrio zakon koji omogućava ljudima koji su ozbiljno bolesni da odluče da okončaju svoj život, uprkos odlučnom protivljenju političke desnice i verskih organizacija

Portugalski poslanici trebalo bi da glasaju kasnije danas za davanje konačnog odobrenja zakona kojim se dekriminalizuju eutanazija i potpomognuto samoubistvo, koji će, ako bude odobren smrtno bolesnim osobama starijim od 18 godina koje ne pate od mentalnih bolesti omogućiti taj postupak u slučaju da pate on nesnosnog bola i bez nade za izlečenje, navodi agencija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA