≫ 

Plavi donji veš i četke za wc šolju: Zašto su baš ovi predmeti simboli protesta u Rusiji?

Nakon pet meseci boravka u Nemačkoj, gde se oporavljao, Navaljni se ovog meseca vratio u Rusiju i odmah je zadržan u pritvoru. Rusi zbog toga protestuju

  • 1
Rusija, protest, cetka za Wc solju Foto: Profimedia

Donji veš plave boje, četke za wc šolju i snežni grafiti - to su neke od stvari koje su postale prepoznatljivi simboli protesta podrške ruskom opozicicionaru Alekseju Navaljnom.

Donji veš

Od decembra ruski demonstranti šire plave bokserice na ulične znake, objavljaju slike na kojima su odeveni samo u plavo donje rublje i drže donji veš na protestima kako bi aludirali na to kako je Navaljni navodno otrovan.

Aleksej Navaljni je u avgustu, kako tvrdi, otrovan nervnim agensom novičok, a dodaje i da su agenti FSB stavili toksin na njegov plavi donji veš, prenosi "The Moscow Times".

Četke za toalet

Nakon pet meseci boravka u Nemačkoj, gde se oporavljao, Navaljni se ovog meseca vratio u Rusiju i odmah je zadržan u pritvoru. On je pozvao na masovne skupove podstakavši proteste objavljivanjem istrage o raskošnom imanju na obali Crnog mora koje navodno pripada predsedniku Vladimiru Putinu.

Kompleks,za koji Navaljni kaže da košta više od 1,35 milijardi dolara, navodno sadrži sve, od podzemnog pozorišta do kazina.

Međutim, ono što je zaintrigiralo rusku opoziciju je prijavljeni trošak za vrhunsku četku za toalet koja košta čak 700 evra. Neki demonstranti stoga na proteste donose baš ovaj predmet, doduše u znatno jeftinijoj varijanti.

Rusija, protest, cetka za Wc solju Foto: Profimedia

Sneg

Tokom demonstracija u Moskvi, demonstranti su grudvama zasuli policiju, a navodno je jedan automobil pripadao i članovima FSB.

Takođe, svoje zahteve, među kojima je i da žele "slobodnog Navaljnog", ispisali su u snegu, a jedan od policajaca je to odmah obrisao. Međutim, akcija je na trenutak postala nasilna, a demonstranti su navodno razbili prozor na jednom vozilu FSB, te, kako piše TASS, oštetili vid vozaču.

Četiri osobe su privedene zbog Sneška Belića na kojima su se nalazili slogani "Sloboda. Istina. Rusija" i "Dole car".

Inače jedna od pesama koja je postala poznata na društvenim mrežama, a u vezi sa protestima je "I will get jailed".

U Moskvi protestvuje oko 300 ljudi, hapšenja u Sibiru

Na današnjim nedozvoljenim protestima pristalica opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, u Moskvi se okupilo oko 300 ljudi, saopšteno je iz regionalnog centra bezbednosti.

Policija u Moskvi privela je jednog čoveka koji je preko društvenih mreža javno pozivao građane da izađu na demonstracije i sukobe se sa policijom, prenosi TAS.

Istovremeno, u sibirskim gradovima Krasnojarsku, Barnaulu i Novosibirsku, policija je privela više desetina učesnika nedozvoljenih demonstracija.

Prema navodima Rojtersa, širom Rusije policija je do sada privela 261 lice na nedozvoljnim protestima na kojima se zahteva oslobađanje opozicionara Alekseja Navaljnog.

U više ruskih gradova pristalice Alekseja Navaljnog danas demonstriraju i zahtevaju da ga vlasti puste iz zatvora.

Video: I na -40 izašli da podrže Navaljnog: Protestuju na ledu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    1. februar 2021 | 09:20

    Pa kada je obojena revolucija finansirana dobro poznatog finansijera obojenih revolucija. Zapadni scenario dž s

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA