Ambasador pobegao od Kimovog režima, sada otkrio detalje: "On neće da denuklearizuje Severnu Koreju"

Rju je ocenio i da su prethodne američke administracije sebe saterale u ćorsokak zahtevajući unapred denuklearizaciju u pregovorima sa Pjongjangom

  • 4
Kim Džong Un, Severna Koreja, Pjongjang, vojna smotra, vojna parada Foto: Tanjug/AP

Bivši ambasador Severne Koreje u Kuvajtu Rju Hjeon-vu smatra da severnokorejski lider Kim Džong Un neće odustati od nuklearnog programa, ali da će pregovarati o smanjenju naoružanja radi ublažavanja međunarodnih sankcija koje najviše utiču na ekonomiju u toj zemlji.

On je u intervjuu za CNN, prvom koji je dao od kada je pobegao u Južnu Koreju pre više od godinu dana, rekao da je severnokorejska nuklearna moć direktno vezana za stabilnost režima, kao i da Kim veruje da je nuklearno oružje ključ njegovog opstanka.

Rju je ocenio i da su prethodne američke administracije sebe saterale u ćorsokak zahtevajući unapred denuklearizaciju u pregovorima sa Pjongjangom.

Bivši diplomata koji je promenio ime u Rju nakon dolaska u Južnu Koreju je samo jedan od nekoliko severnokorejskih zvaničnika koji su prebegli iz te zemlje prethodnih godina.

On je u septembru 2019. godine pobegao iz Kuvajta, gde je zajedno sa suprugom oko mesec dana planirao bekstvo kako bi obezbedili bolju budućnost za ćerku.

Kaže da njegova maloletna ćerka nije znala ništa o planovima, a da su joj sve saopštili na putu do ambasade.

- Pretvarali smo se da je vozimo u školu, tada sam joj rekao: "Hajde sa mamom i tatom da pronađeš slobodu". Bila je šokirana, ali je onda rekla uredu, to je sve što je rekla - rekao je Hjeon-vu.

Sada, kaže, strahuje za troje rođaka i 83-godišnju majku, i roditelje od supruge, pošto se režim sveti porodicama dezertera.

Kako je rekao, sankcije protiv Severne Koreje bi trebalo da se nastave, ali da treba imati u vidu ljudska prava.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    1. februar 2021 | 17:09

    DANAS U VREME VLADAVINE SILE U SVETU MORA SE IMATI NUKLEARNO ORUZJE ZA ODVRACANJE !!!! DA SMO MI IMALI ATOMSKE BOMBE 1999GODINE NATO KRVOLOCI NAM NEBI UBIJALI DECU I VADILI ORGANE SRBIMA!!!

  • W

    1. februar 2021 | 16:48

    Haha, taman posla!

  • Aca

    1. februar 2021 | 17:56

    Ziveo ti nama Bucko sotone nek crkavaju od muke!!!Ne daj severnu Koroeju kaubojima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA