Reakcije na kaznu Navaljnom: SAD, Nemci, Francuzi i Britanci traže da se Putinov protivnik oslobodi

- Osuda Alekseja Navaljnog je neprihvatljiva - rekao je Makron

  • 47

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su duboko zabrinute zbog zatvorske kazne koja je danas izrečena ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, i ponovile apel za njegovo trenutno puštanje.

„Sjedinjene Države duboko su zabrinute odlukom ruskih vlasti da opozicionu ličnost Navaljnog osudi na dve godine i osam meseci zatvora“, izjavio je državni sekretar Antoni Blinken, javlja Reuters.

- Čak i dok sarađujemo sa Rusijom na unapređivanju američkih interesa, blisko ćemo koordinisati sa našim saveznicima i partnerima kako da Rusija odgovara zbog toga što nije podržala prava svojih građana”, navodi se u Blinkenovoj izjavi.

Navaljnom je uslovna kazna od tri godine i šest meseci preinačena u zatvorsku, a smanjena je na dve godine i osam meseci zbog perioda koji je proveo u kućnom pritvoru.

Navaljni mora odmah da bude pušten

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da je današnje izricanje kazne Alekseju Navaljnom na tri i po godine zatvora "gorki udarac" za vladavinu zakona u Rusiji i zatražio njegovo hitno oslobađanje.

- Današnja presuda Alekseju Navaljnom predstavlja gorki udarac protiv osnovnih sloboda i vladavine zakona u Rusiji - napisao je on na Tviteru, opisujući gonjenje Navaljnog kao proizvoljno, prenosi Reuters.

- Aleksej Navaljni mora biti odmah pušten - dodao je Mas.

Makron poziva na hitno puštanje Navaljnog

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas na hitno puštanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i rekao da se o poštovanju ljudskih prava i demokratskih sloboda ne može pregovarati.

Emmanuel Macron, Emanuel Makron Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

- Osuda Alekseja Navaljnog je neprihvatljiva. Političko neslaganje nikada nije zločin. Pozivamo na njegovo hitno puštanje na slobodu - rekao je Makron u izjavi na Tviteru, prenosi Reuters.

"Rusija odmah da oslobodi Navaljnog i uhapšene"

ritanija je zatražila da Rusija odmah pusti na slobodu avaljnog koji je danas osuđen na tri i po godine zatvora, nakon što je sud presudio da je prekršio uslove uslovne slobode.

- Velika Britanija poziva na hitno i bezuslovno puštanje Alekseja Navaljnog i svih mirnih demonstranata i novinara uhapšenih tokom poslednje dve nedelje - rekao je ministar spoljnih poslova Dominik Rab, prenosi Reuters.

Virus Outbreak Britain Dominik Rab

- Današnja perverzna presuda usmerena na žrtvu trovanja, a ne na odgovorne, pokazuje da Rusija ne ispunjava najosnovnije obaveze koje se očekuju od bilo kog odgovornog člana međunarodne zajednice - rekao je ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

"Presuda Navaljnom suprotna međunarodnim obavezama Rusije"

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ocenjuje da je današnja presuda ruskom opozicionom lideru u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Rusije u oblasti vladavine prava i fundamentalnim slobodama.

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Žosep Borelj, Foto: Tanjug/Rade Prelić

- U suprotnosti je i sa presudom Evropskog suda za ljudska prava koji je slučaj okarakterisao kao proizvoljan i nerazuman. Zahtevam njegovom trenutno oslobađanje - napisao je Borelj na Tviter nalogu.

Video: Moskva na nogama: Počinje suđenje Navaljniju, u sudnici smešten u kavez

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    2. februar 2021 | 22:18

    Pa nije Rusija Srbija koja je 2000 pustila 900 šiptara iz zatvora da ubijaju decu u Goraždevcu kad je tata preko bare zatražio i da hapse svoje junake.

  • Zivan Stojsic

    2. februar 2021 | 22:22

    Jest da nisam neki faktor , ali pozivam, apelujem da se podhitno pusti na slobodu istraživački novinar Džulujan Asanž ?! CVRC !

  • Eubot

    2. februar 2021 | 23:09

    Dokazi o umesanosti Rusije u trovanju Navaljnog su neoborivi, iz prostog razloga jer je koriscen nervni gas Novicok ruske proizvodnje. To treba da svima bude jasno kao sto je jasno i u slucaju umesanosti Nemacke u napadu na Bajdena, jer je napadnut od svoga psa vrste Nemacki Ovcar. Kao i u umesanosti Spanije u proslogodisnjem napadu na Katalonskog zvanicnika u Amsterdamu, jer je pregazen Seat-ovim automobilom Spanske proizvodnje. To su cvrsti i neoborivi dokazi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA