≫ 

Sve više desničara u Nemačkoj ima dozvolu za oružje: "Ovo je opasan trend"

- Ovaj porast je dokaz za rastuću opasnost koja dolazi od neonacista i rasista - kaže Martina Rener

  • 4
Granica Nemačka, Češka Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

U Nemačkoj je 2020. zabeležen nagli porast izdavanja dozvola za nošenje vatrenog oružja za registrovane pripadnike radikalno desne scene, saopštila je nemačka vlada.

- Krajem 2020. je 1.200 pripadnika radikalne desnice legalno posedovalo oružje - proizlazi iz saopštenja vlade nakon pitanja poslaničkog kluba stranke Levica u Bundestagu.

To je porast od 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Hina.

Istovremeno i pripadnici pokreta tzv. Građana Rajha (Reichsbuerger), koji ne priznaju Nemačku u sadašnjoj formi, ali ih direktno ne svrstavaju u ekstremnu desnicu, poseduju 528 dozvola za nošenje vatrenog oružja.

Stranka Levica je upozorila na to da se radi o "opasnom trendu".

- Ovaj porast je dokaz za rastuću opasnost koja dolazi od neonacista i rasista - kaže Martina Rener, portparol poslaničkog kluba stranke Levica u Bundestagu.

Rener, koja je i sama meta stalnih pretnji i napada koji dolaze s krajnje desnog političkog spektra, apelovala je na bezbedonosne službe da promene taktiku borbe protiv radikalno desne scene.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke objavilo je da trend povećanja legalno naoružanih pripadnika krajnje desnice treba povezivati s rastom broja njenih pripadnika.

Krajem 2019. ministarstvo je broj pripadnika ekstremne desnice procenjivalo na 32.080, a od toga, njih oko 13.000 registrovani su kao nasilni.

Dozvola za posedovanje vatrenog oružja omogućava posedovanje lovačkog ili sportskog oružja, ali samo za nošenje u lovu ili u streljani.

Od prošle godine ministarstvo unutrašnjih poslova svake tri godine proverava da li osobe s oružanim listom ispunjavaju uslove za posedovanje oružja. U to spada i provera pripadnosti nekoj od zabranjenih organizacija koje se nalaze na listi nemačke Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka.

Video: Brutalna nemačka policija hapsila u centru Berlina, jer demostranti ne poštuju mere

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haski

    3. februar 2021 | 07:00

    Spremaju se, jer vrlo brzo će svi "došljaci" biti obeleženi.

  • Ramiz

    3. februar 2021 | 11:38

    Izgleda u sadasnje vreme u desnicare spadaju ljudi koji ne zele migrante u svojoj drzavi, i koji zele da se osecaju bezbedno u svojoj drzavi.

  • valjda imaju razloga za to

    4. februar 2021 | 00:38

    recimo jedna Merkelova.. ona je politicar koji dobro radi posao dok nema problema, a niti jedan problem nije u stanju da rijesi osim da ga uveca.. a najveci problemi su nastali za vrijeme njene vladavine, ili strahovlade jer je koristila ucjene, prisile i sve ostale nedemokratske meteode sa svima koji se nisu slagali sa njenim promasenim programima od kojih je uvijek bilo vise stete nego koristi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA