Pola sata govora Navaljnog u sudnici o kom danas bruji svet: Od "Putina trovača" do Mekdonaldsa

U otprilike tridesetominutnom govoru koji je održao iza stakla u sudnici, Navaljni se okomio na svog glavnog protivnika, predsednika Vladimira Putina, kog je više puta optužio za umalo fatalno trovanje nervnim agensom prošle godine u Sibiru

  • 30
Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Aleksej Navaljni, najvažniji ruski opozicionar, često je privlačio pažnju zbog svoje oštroumnosti koju je koristio u svojim video blogovima u kojima je dokumentovao navodnu korupciju na najvišim državnim nivoima.

Ta njegova oštroumnost bila je u punom zamahu tokom sudskog procesa održanog 2. februara koji se završio presudom da Navaljni mora da izdrži zatvorsku kaznu od dve godine i osam meseci.

U otprilike tridesetominutnom govoru koji je održao iza stakla u sudnici, Navaljni se okomio na svog glavnog protivnika, predsednika Vladimira Putina, kog je više puta optužio za umalo fatalno trovanje nervnim agensom prošle godine u Sibiru, piše "Radio Slobodna Evropa".

Otrov je navodno stavljen na Navaljnijev donji veš i to su, prema Navaljnijevim rečima, uradili članovi bezbednosne službe. Kremlj te optužbe odbacuje.

- Ubistvo je jedini način na koji on zna da se bori. Otići će u istoriju kao ništa drugo već trovač - rekao je Navaljni dok je citirao neke od najpoznatijih ruskih vladara.

- Svi se sećamo Aleksandra Oslobodioca i Jaroslava Mudrog. Pa sad ćemo dobiti Vladimira trovača donjeg veša - rekao je.

Navaljni je dva puta osuđivan zbog, kako on naziva, izmišljene optužbe za prevaru, a najviše od svega iznervirao je Kremlj užarenim dokumentarnim istragama koje povezuju raskošne domove, raskošan životni stil sa nekim od najbližih Putinovih savetnika i prijatelja.

Putin je i sam celu stvar učinio "apsurdnijom", piše "Radio Slobodna Evropa", odbijajući čak da izgovori Navaljnijevo ime, nazivajući ga, između ostalog, "pacijentom u Berlinu" i odbacujući ga formulacijama: "Kome je on potreban".

Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

"Šta kažete na to da sam bio u komi?"

Negde na polovini jutarnjeg zasedanja, Navaljnom je bilo dozvoljeno da unakrsno ispita predstavnika ruskog saveznog zatvorskog organa, koji je tražio od suda da uslovnu kaznu Navaljnog za finansijske zločine promeni u zatvorsku kaznu od tri i po godine.

Među argumentima koje su zatvorska služba i tužioci citirali bila je tvrdnja da je propustio da obavesti vlasti o svom prebivalištu kada je bio na lečenju u Nemačkoj nakon navodnog trovanja 20. avgusta.

- Možete li da mi objasnite šta je trebalo da uradim u smislu da vas obavestim gde sam? - pitao je Navaljni.

- Bili ste dužni da dostavite dokumente i pružite odgovarajuće objašnjenje za nedolazak na sastanke oko uslovne - odgovorio je zatvorski zvaničnik.

- Šta kažete na to da sam bio u komi? Tada sam bio na intenzivnoj nezi. Obezbedio sam medicinska dokumenta. Imali ste moje prebivalište i kontakt informacije - rekao je Navaljni.

Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

"Psihološki pritisak"

Saga oko Navaljnog - njegove istrage o korupciji, sudski slučajevi, njegovo trovanje, njegov dramatičan povratak u Rusiju i hapšenje na aerodromu, dokumentarni film o "Putinovoj palati", protesti i njihovo suzbijanje - odjeknuli su i van ruskih granica.

U očima sve većeg broja stranih vlada, Navaljnijev slučaj se pretvorio u test za Putinovu vladu i kako se ona nosi sa rastućom političkom pretnjom koju predstavlja Navaljni.

Britanija, EU, SAD i drugi kritikovali su žestoko policijsko nasilje nad ruskim demonstrantima koji su izašli na ulice dva uzastopna vikenda po nalogu Navaljnog. Diplomate iz oko 20 zemalja prisustvovale su saslušanju u Moskovskom gradskom sudu. Međunarodne konvencije dozvoljavaju stranim diplomatama da prisustvuju sudskim postupcima u drugoj zemlji bez obzira da li je optuženi državljanin države diplomate ili ne. Takođe je uobičajena praksa da strane diplomate prisustvuju ključnim ročištima na suđenjima visokog profila koja se dotiču pitanja poput ljudskih prava.

Ipak, prisustvo tolikog broja zapadnih diplomata očigledno je naljutilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, čija je portparolka nagovestila da je njihovo prisustvo zavera da utiču na ruskog sudiju.

- Ovo više nije samo mešanje u unutrašnje stvari suverene države. To je samoizlaganje u ilegalne uloge kolektivnog Zapada u pokušaju da obuzda Rusiju. Ili je to pokušaj psihološkog pritiska na sudiju? - napisala je Marija Zaharova na Fejsbuku.

Desetine hiljada Rusa izašlo je 31. januara na ulice drugi uzastopni vikend kako bi zahtevalo puštanje Navaljnog na slobodu, te kako bi izrazili bes zbog korupcije na visokom nivou. Policija je pritvorila oko 5.700 ljudi.

Dva dana kasnije i ispred Moskovskog suda se nastavilo hapšenje, gde se okupilo više od 350 ljudi, a novinari i aktivsti su izvestili da se čini kako policija zadržava prolaznike bez jasnog objašnjenja.

Rusija, Moskva Foto: Tanjug/AP

"Naravno da nisam bio kod kuće"

Unakrsno ispitivanje Tužilaštva Navaljnog pružilo mu je nekoliko prilika da se "razmaše".

- Kažete da niste znali gde sam, iako je predsednik na televiziji uživo rekao da se lečim u Nemačkoj. Pao sam u komu, poslali su vam sve dokumente o mom zdravlju i boravku. Tada sam seo u avion i izleteo. Šta sam drugo mogao da učinim? Kažete da ste došli kod mene kući, ali da nisam bio tamo. Naravno nisam bio tamo. Šta sam drugo mogao da učinim? - naveo je Navaljni.

Inače, na kraju jutarnjeg zasedanja, sudija je zatražio dvočasovnu pauzu, očigledno za ručak. Navaljni, koji je ranije rekao da je na sudu od sedam sati ujutru, očigledno je bio gladan.

- Da li je moguće poslati nekoga u Mekdonalds? - pitao je svoje advokate.

Video: Navaljnom izrečena kazna zatvora: Tokom izricanja presude Aleksej se smeškao i poslao srce svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA