≫ 

Traktorima izašli na ulice, pa im Rijana pružila podršku: Pevačica tvitom razbesnela vlast u Indiji

Rijanin tvit od utorka je inače povezan sa vešću da je u Indiji na protestnim mestima blokiran internet

  • 0
Rijana,  Indija protest farmeri Foto: Tanjug/AP

Indija je optužila "strane pojedince" i poznate ličnosti za "senzacionalizam" nakon što je tvit popularne pevačice Rijane, kojim je pružila podršku farmerima u toj azijskoj državi, skrenuo pažnju celom svetu.

Nekoliko sati nakon što je Rijana objavila tvit, njoj se pridružila mlada klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, kao i sestričina američke potpredsednice Kamale Haris, Mina Haris, koje su takođe pružile podršku farmerima. Njihove objave su za kratko vreme prikupili na hiljade odgovora, piše BBC.

Da podsetimo, poljoprivrednici u Indiji protestovali su na granicama Delhija protiv novih zakona o poljoprivredi.

Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je parlament usvojio "reformski zakon koji se odnosi na poljoprivredni sektor" nakon pune rasprave.

- Iskušenje senzacionalističkih haštagova na mrežama i komentara, posebno kada im pribegnu poznate ličnosti i drugi, nije ni adekvatno, ni odgovorno - navodi ministarstvo.

Rijanin tvit od utorka je inače povezan sa vešću da je na mestima u Indiji gde su izbili protesti blokiran internet.

Pevačica je uz vest sa CNN-a, u kojoj se upravo to i navodi, napisala: "Zašto ne govorimo o ovome?".

Indija je obustavila usluge mobilnog interneta u tri područja oko glavnog grada Delhija, gde desetine hiljada poljoprivrednika kampuje u znak protesta protiv novog zakona.

Vlada navodi da je to zaustavljanje "održavanje javne bezbednosti".

Protest je prošle sedmice dospeo na međunarodne naslovnice kada je skup farmera na traktorima završio u sukobima u kojima je jedan demonstrant umro, a više od 500 policajaca je ranjeno, tvrde vlasti.

Neki demonstranti su upali u istorijsku tvrđavu u Delhiju i zauzeli je dok ih policija nije oterala. Poljoprivredne grupe i sindikalni lideri osudili su nasilje, ali su naveli da neće otkazati protest.

Iako je bilo mnogo onih koji su podržali Rijanin tvit, bilo je ipak i onih koji su je kritikovali govoreći da je protest protiv zakona.

Bolivudska glumica Kangana Ranaut, pristalica stranke BJP premijera Narendra Modija objavila je: "Niko ne govori o tome jer to nisu poljoprivrednici, oni su teroristi koji pokušavaju da podele Indiju".

Protest poljoprivrednika, koji traje već treći mesec, predstavlja najveći izazov sa kojim se Modi susreo. Njegova vlada ponudila je da suspenduje zakone, ali poljoprivrednici žele da oni budu ukinuti.

Vlasti su inače izuzetno osetljive na kritike i u ponedeljak je Tviter obnovio na desetine naloga koji su ranije bili blokirani nakon pravnog obaveštenja vlade.

Sporni poljoprivredni zakoni "olabavljuju" pravila oko prodaje, određivanja cena i skladištenja poljoprivrenih proizvoda koji decenijama štite indijske farmere sa slobodnog tržišta.

Farmeri se plaše da će novi zakoni ugroziti višedecenijske ustupke, poput sigurnih cena, i oslabiti njihovu pregovaračku moć, čineći ih ranjivim na ekspliatacije od strane privatnih kompanija.

Video: Policajac sa korona virusom na glavi plaši građane po ulici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA