≫ 

Mario Dragi započeo konsultacije o formiranju nove italijanske vlade

- Voleo bih da politička vlada preuzme dužnost, čvrsta i dovoljno kohezivna da bi mogla da napravi politički izbor... koji se ne može poveriti timovima tehnokrata - istakao je odlazeći premijer

  • 0
Mario Draghi, Mario Dragi Foto: Tanjug/AP

Bivši šef Evropske centralne banke Mario Dragi započeo je danas konsultacije o formiranju nove italijanske vlade, u trenutku kada je najveća stranka u parlamentu, Pokret 5 zvezda, ublažio prvobitni otpor prema njegovom imenovanju.

Odlazeći premijer Ðuzepe Konte, u svojoj prvoj javnoj poruci Dragiju, rekao je da se nada da će vlada imati politički karakter i da neće biti sastavljena samo od tehnokrata, preneo je Rojters.

- Voleo bih da politička vlada preuzme dužnost, čvrsta i dovoljno kohezivna da bi mogla da napravi politički izbor ... koji se ne može poveriti timovima tehnokrata - istakao je Konte.

Reči Kontea, koji nije član nijedne stranke, ali je blizak Pokretu 5 zvezda vidi se kao signal da njegovi saveznici u vladi treba da razmisle o saradnji sa Dragijem, jednim od najcenjenijih institucionalnih ličnosti i u Italiji i u Evropi.

S obzirom na veliki boj poslanika u parlamentu, Pokret 5 zvezda bi mogao da odigra presudnu ulogu u narednim danima, kao partija koja se tradicionalno suprotstavlja tehnokratskim vladama u početku bila neprijateljski nastrojena prema Dragiju.

Međutim, Luiđi di Majo, odlazeći ministar inostranih poslova i jedan od starijih političara u Pokretu 5 zvezda rekao je da je ova stranka dužna da se sastane sa Dragijem, sasluša ga i tek onda zauzme stav.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA