≫ 

Merkel: Nemačka spremna da nastavi sa uvođenjem sankcija Rusiji, ali je stav o gasovodu nepromenjen

Merkel je istakla da se Nemačka za sada drži svoje pozicije u korist gasovoda Severni tok 2, kojem se suprostavljaju SAD i veći deo Evrope

  • 9
Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Kancelarka Angela Merkel rekla je da je Nemačka spremna da nastavi sa uvođenjem sankcija Rusiji, uključujući i pojedince, ali i da je diplomatska dužnost da se drže otvoreni kanali komunikacije sa tom zemljom.

Merkelova je na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom rekla da se Nemačka za sada drži svoje pozicije u korist gasovoda Severni tok 2, kojem se suprostavljaju SAD i veći deo Evrope.

- U vezi sa događajima u Rusiji mi smo već rekli da zadržavamo pravo da nastavimo sa sankcijama, posebno pojedincima", rekla je nemačka kancelarka - prenosi Rojters.

Lašet: Nemačka ne sme da odustane od gasovoda

Novi predsednik vladajuhe nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i potencijalni buduhi kancelar Armin Lašet smatra da Nemačka ne sme da odustane od projekta gasovoda Severni tok II zbog zatvaranja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

- Nemačka u predstojećem razdoblju izlazi iz snabdevanja atomskom energijom i energijom dobijenom od uglja. I zato joj za prelazno razdoblje treba gas koji ona sama nema - rekao je Lašet za Rojters.

On smatra da slučaj Navaljnog ne bi trebalo povezivati s privatnim ekonomskim projektom poput Severnog toka II i upozorio na štetnost "simboličke politike".

- Mislim da je to dno političke kulture kada se umesto trezvene rasprave o nekom problemu pokušavaju nametnuti klišei - rekao je Lašet.

Odbacio je kritike da je "simpatizer Rusije" i istakao da je kritikovao i da dalje kritikuje hapšenje Navaljnog kao i rat u Ukrajini.

Podsetio je da Rusija i pre toga Sovjetski Savez već više od 50 godina izvoze gas u Nemačku, a na kritiku Vašingtona na račun Severnog toka II odgovorio da i SAD kupuju naftu od Rusije i "ostalih zemalja koje ne spadaju u uzore kada su u pitanju slobode i ljudska prava".

Lašet je nedavno postao predsednik CDU i nakon parlamentarnih izbora u septembru bi mogao da nasledi Angelu Merkel na funkciji nemačkog kancelara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    5. februar 2021 | 18:05

    Oni vama gas i vakcine, a vi njima sankcije.

  • Navaljni nemacki placenik

    5. februar 2021 | 18:11

    Hitlerov potomak odatle sva zla u evropi pocinju

  • Zoran

    5. februar 2021 | 18:16

    Ako Rusi zavrnu gas smrzavaćete se kao Madjari '90,koji su jedva čekali da se vojno oslobode Varšavskog pakta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA