Austrijski kancelar protiv politizovanja vakcinacije, razmišlja o proizvodnji cepiva u Beču

Kurc je kazao da će Austrija pokušati da organizuje proizvodnju ruske ili kineske vakcine kad one dobiju dozvolu EU

  • 2
Sebastian Kurz, Sebastijan Kurc Foto: Tanjug/AP

Austrijski  kancelar Sebastijan Kurc je protiv politizacije vakcinacije i ako Evropska agencija za lekove odobri i registruje rusku ili kinesku vakcinu on je spreman da se sa njom vakciniše. Ruski fond direktnih investicija predao je u januaru dokumente za registrovanje Sputnika-V u EU, pišu Novosti.

U intervjuu nemačkom "Veltu" Sebastijan Kurc je kazao da će Austrija pokušati da organizuje proizvodnju ruske ili kineske vakcine kad one dobiju dozvolu EU.

- Ako EU registruje rusku ili kinesku vakcini mi ćemo obavezno pokušati da austrijske kompanije počnu proizvodnju. Isto se odnosi i sa vakcinama iz drugih zemalja - objasnio je Kurc. On je dodao da je za Austriju važno da je vakcina efikasna, bezopasna i dostupna a uopšte ih ne interesuju geopolitičke bitke.

Kurc je tokom intervjua za nemački list izneo i niz kritika prema Evropskoj agenciji za lekove i  izjavio kako je proces odobravanja vakcina za evropsko tržište previše spor zbog birokratskih procedura Agencije.

Borelj se nada ruskoj vakcini na evropskom tržištu

Austrijski kancelar nije jedini evropski politički zvaničnik koji otvoreno podržava nabavku vakcina s alternativnih tržišta. Zbog problema u nabavci i distribuciji vakcina s kojima se u poslednjim danima suočava EU, mnogi drugi zvaničnici država članica izjavili su kako je potrebno što pre odobriti ruske i kineske vakcine za tržište EU.

Đozep Borelj Đozep Borelj - FOTO: TANJUG/ TANJA VALIC

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj tokom nedavne posete Moskvi, takoše je izavio kako se nada da će ova vakcina biti što pre odobrena na evropskom tržištu.

- Nadam se da će Evropska agencija za lekove (EMA) odobriti Sputnik V kako bi mogla da se koristi i u zemljama EU. To bi bile dobre vesti pogotovo jer se suočavamo sa nedostatkom vakcina - rekao je Borelj, prenosi Klix.ba.

Posle pozivinih ocena, jača optimizam za proizvodnju ruske vakcine i u Zapadnoj Evropi

Posle nedavne pozitivne ocene koju je dao ugledni medicinski nedeljnik "Lancet" koji ima redakcije u Londonu, Njujorku i Pekingu u Moskvi je ojačao optimizam da će se Sputnik-V proizvoditi i u Zapadnoj Evropi.

Časopis "Lancet" pisao je o trećoj uspešnoj fazi kliničkih ispitivanja ruske vakcine Sputnik-V koju je napravio centar "Nikolaja Gamaleja" u Moskvi. Ta treća faza ispitivanja obavljena je u 25 bolnica i poliklinika u Moskvi a učestvovalo je 21 977 dobrovoljaca. Pokazalo se da je vakcina Sputnik-V efikasna 91,6 odsto. Inače, masovna vakcinacija u Rusiji je počela 18 januara.

Kiril Dmitrijev direktor Ruskog fonda direktnih direktnih investicija tvrdi da je interesovanje za Sputnik pokazalo više od 30 zemalja a ona je već registrovana u 16 zemalja.

Posle časopisa "Lancet" rusku vakcinu je počela da hvali i američka agencija "Blumberg" koja je ocenila da je to veliki naučni uspeh Rusije. Ruski fond direktnih investicija očekuje da bi nadležne institucije u EU ovog meseca mogle da obave niz ekspertiza koje bi trebale da dokažu efikasnost i bezopasnost ruske vakcine a onda bi u martu trebalo da se dobije odobrenje za prodaju i pravljenje vakcine Sputnik u EU.

Ne čekajući dozvolu nadležnih institucija EU Mađarska je već kupila rusku vakcinu jer su u Budimpešti smatrali da je najbitnije brinuti o zdravlju svog stanovništva. U Nemačkoj takođe žele da koriste rusku vakcinu i već se pregovara o tome koja bi tamošnja fabrika proizvodila po ruskoj licenci Sputnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA