Osnovci maltretirali mališane iz obdaništa: Terali ih da oponašaju seksualni čin, dugo se sve krilo

Školu u Novom Južnom Velsu su optužili za nedostatak nadzora jer je dozvoljavala da deca "lutaju hodnicima" kada bi trebalo da su na času

  • 1
Dete zlostavljanje toalet wc Foto: Shutterstock

Učenci trećeg razreda jedne škole u Novom Južnom Velsu zlostavljali su decu iz vrtića, koji je pod istim krovom, tako što su iz odvodili u toalete i tamo terali da oponašaju seksualni akt. Sve se događalo u junu 2019. godine. Pošto se saznalo za ovaj incident, isplivali su i drugi incidenti o zlostavljanju i nedoličnom ponašanju u istoj školi, navodi Dejli mejl.

Užasnuti roditelji ispisali su decu iz vrtića kada su saznali, ali o onome što se tamo dešavalo javnost nije odmah saznala. Dva meseca kasnije direktor je uzeo odsustvo sa posla, a sada radi u drugoj školi, a mali zlostavljači su takođe prebačeni u druge škole.

Naziv škole nije obelodanjen, ali je poznato da u nju ide mnogo "neprivilegovane dece sa specijalnim potrebama". Školu su optužili za nedostatak nadzora jer je dozvoljavala da deca "lutaju hodnicima" kada bi trebalo da su na času.

Regionalni direktor škole pisao je prošlog avgusta roditeljima tražeći od njih da se o incidentu ne govori kao o seksualnom napadu, izvestio je Sidni morning herald.

"Priznajem da je incident bio ozbiljan i da je takvo ponašanje potencijalno štetno, ali podsećam sve da je takav jezik stigmatizujući za decu koja su upletena u incident i može nenamerno da traumatizuje ljude koji su bili seksualno zlostavljani", napisao je on. Takođe je naveo da nije u pitanju kriza.

Odlazak sa časa samo uz specijalnu propusnicu

Direktor škole obavestio je roditelje dece čije se imena povezuju sa incidentom o tome šta se desilo. Ostatak školske zajednice saznao je o incidentu nekoliko dana kasnije iz jednog opšteg pisma, bez detalja, osim da je policija obaveštena i da su deca uključena u incident išla kod školskog savetnika.

Nedelju dana kasnije, direktor je naredio da zaposleni više ne smeju da puštaju decu sa časa osim ako nemaju dozvolu za odlazak u toalet. Takođe, vrata učionice moraju da budu uvek zatvorena i moraju da izbegavaju da šalju decu "da prenose poruke" tokom časova.

Deci je podeljen pamflet iz kog je trebalo da saznaju šta je zlostavljanje i vršnjačko nasilje, a jedan nastavnik mora da nadgleda decu dok su u dvorištu, ali i toalete. Ljuti roditelji smatraju da ovo nije dovoljno i krive rukovodstvo škole što ne znaju da je vode kako treba. Regionalni školski direktor naveo je da incident istražuju ministarstva pravde i obrazovanja. Kako se navodi, mora da se vodi računa o privatnosti sve dece uključene u incident, ali mora da se izbegne i stigmatizacija dece.

Zaposleni u školi i sami idu na dodatna predavanja, a deca koja su učestvovala u incidentu nastavljaju da idu kod školskog savetnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    8. februar 2021 | 22:41

    Gde su bile vaspitačice iz vrtića za to vreme? Jezivo mi je da su deca iz vrtića bila bez nadzora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA