Borelj o Rusiji i EU: "Moskva nezainteresovana da radi na boljim odnosima sa Unijom"

Borelj je u svom nastupu pred Evropskim parlamentomnaveo da će lično staviti na sto plan koji ne isključuje i sankcije

  • 1
Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Žozep Borelj, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šef diplomatije Evropske unije, Žosep Borelj, ocenio je danas da Moskva nije zainteresovana da radi na boljim odnosima sa EU niti da se agažuje u konstruktivnom dijalogu o ljudskim pravima i političkim slobodama.

Borelj je u svom nastupu pred Evropskim parlamentom, nakon povratka iz Moskve, naveo da će zemlje članice EU odlučivati o sledećim korcima kada je reč o odnosima sa Rusijom, a da će on lično staviti na sto plan koji ne isključuje i sankcije.

- Nalazimo se na raskrsnici odnosa sa Rusijom. Izbori koje napravimo odlučiće dinamiku međunarodnih snaga ovoga veka - poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU je pred poslanicma Evropskog parlamenta poručio da "Rusija nije postala moderna demokratija, kako se očekivalo", a da je u posetu Moskvi otišao kako bi ”lično procenio izazovne odnose” koje EU ima sa Rusijom.

- Ruske vlasti idu nizbrdo zabrinavajućim putem autoritarizma. Mesto za slobodu izražavanja i civilno društvo se sužava, a skoro da nema mesta za razvoj demokratskih alternativa - rekao je Borelj.

Dodao je da su njegova poseta Moskvi i razgovor sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovim, potvrdili "trend u kome Rusija želi da se odvoji od Evrope čiji liberalno demokratski sistem vidi kao pretnju svom sitemu".

Žosep Borelj je naveo da će ministri spoljnih poslova EU 22. februara, kao i lideri EU u martu, razgovarati o sledećim koracima u odnosima sa Rusijom, koji "mogu da uključuju i sankcije".

- Staviću konkretne predloge na sto, što podrazumeva moj mandat šefa diplomatije - najavio je Borelj.

On je dodao da je pored svih teškoća bitno očuvati prostor za zvanični dijalog i naći načina za izbegavanje ”trajne konfrontacije” sa Rusijom.

Video: Navaljnom izrečena kazna zatvora: Tokom izricanja presude Aleksej se smeškao i poslao srce svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    9. februar 2021 | 18:27

    BRISEL RADI PO DIKTATU AMERA I SADA BAJDENA UZ PARANOICNU RUSOFOBIJU PA SE TU NEMOZE PRICATI O DEMOKRATIJI I PRIJATELJSTVU !!! NATO SE PRIBLIZIO GRANICAMA RUSIJE A AMERI BRODOVIMA I PODNORNUCAMA KINI I TO SAMO MOZE DOVESTI DO SUKOBA!!! BAJDEN JE RATNIK !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA