Situacija u Mjanmaru sve gora: Okršaji policije i naroda, ima povređenih

U izveštajima se navodi da je u utorak jedna žena ranjena iz vatrenog oružja u glavu i da verovatno neće preživeti

  • 0
Mjanmar, protest Foto: Tanjug/AP

Policija i demonstranti protiv vojnog puča u kome je srušena legalno izabrana premijerka Aung San Su Ći sukobili su se u Mjanmaru, a povređenih ima na obe strane.

U izveštajima se navodi da je u utorak jedna žena ranjena iz vatrenog oružja u glavu i da verovatno neće preživeti.

Još tri osobe su ranjene gumenim mecima, a policija je pucala i iz vatrenog oružja, uglavnom u vazduh i koristila vodene topove pokušavajući da rastera demonstrante u glavnom gradu Nejpjidou, prenosi Rojters.

Državni mediji su izveštavali da je tokom protesta u više gradova u Mjanmaru povređeno i nekoliko policajaca.

Ovi incidenti predstavljaju prvo krvoproliće otkako je vojska sa generalom Min Aung Hlaingom 1. februara izvršila državni udar, svrgla novoizabranu vladu Aung San Su Ći i pritvorila i nju, i nekolicinu drugih političare iz njene Nacionalne lige za demokratiju (NLD) zbog navodne izborne krađe, što ova partija odbacuje kao neistine.

Policija u Mjanmaru je danas pretresla sedište NLD u Jangonu, potvrdila su dvojica poslanika NLD, navodeći da je prepad izvršilo desetak policajaca koji su po mraku ušli u zgradu u najvećem gradu u Mjanmaru.

SAD i UN su osudile primenu sile protiv nezadovoljnih građana koji zahtevaju povlačenje vojne hunte, oslobađanje Su Ći i drugih političkih pritvorenika iz NLD.

- Ne možemo da ostanemo nemi. Kada se prolije krv tokom mirnih protesta, to znači da će biti još prolivanja krvi - upozorila je omladinska aktivistkinja Ester Ze Nau.

Američki Stejt department je saopštio da preispituje odnose sa Mjanmarom i poručio da bi svi koji su odgovorni za vojni puč trebalo da se suoče sa "ozbiljnim posledicama".

- Ponovo tražimo od vojske da odstupi sa vlasti, vrati demokratski izabranu vladu, oslobodi sve pritvorenike, ponovo uspostavi sistem telekomunikacija i prekine sa nasiljem - izjavio je u Vašingtonu predstavnik državnog sekretarijata SAD Ned Prajs.

UN su apelovale na snage bezbednosti u Mjanmaru da poštuju pravo građana na mirne demonstracije.

- Prekomerna upotreba sile protiv demonstranata je nedopustiva - poručila je predstavnica UN u Mjanmaru Ola Almgrin.

Video: Vanredno stanje u Mjanmaru: Vojska saopštila je da je preuzela vlast u toj zemlji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA