• 0

Austrijski vojnik otišao iz kasarne jer mu je pasoš ostao kod kuće: Kažnjen zbog kršenja naređenja

, Telegraf

Oficir, koji je učestvovao u misijama na Kosmetu, tvrdi da je postupio u panici i da je zato prekršio pravila protiv širenja korona virusa

  • 0
Austrija, austrijska vojska

Foto: Printscreen/Youtube/ SDN_Production 1717

Neposredno pred odlazak u mirovnu misiju u Bosnu i Hercegovinu jedan oficir austrijske vojske je bez dozvole napustio kasarnu, zbog čega je sada osuđen za nepoštovanja naredbe.

Iako mu je zbog pandemije korona virusa bilo zabranjeno da napusti kasarnu, on je pred put izašao, navodno iz panike jer je primetio da mu je pasoš ostao kod kuće. Sud je ocenio da je prekršio obavezu poslušnosti, ali presuda još nije pravosnažna.

Ukoliko presuda bude pravosnažna preti mu disciplinarna kazna u iznosu od 500 evra, kao i tri godine zabrane učešća u mirovnim misijama. Inače radi se o oficiru koji je 15 godina u vojsci i koji je u više navrata učestvovao u mirovnim misijama, tako i na Kosovu i Metohiji i nedavno u BiH.

Oficir tvrdi da je delovao u panici, da je najpre pokušao telefonski da dobije svoje nadređene da im objasni stanje, ali pošto u tome nije uspeo, izašao je iz kasarne i proveo noć u kući svog rođaka. Ujutro su vojnici novog kontingenta pri Euforu bili već u autobusu kada se javio i rekao da će svojim kolima da ih stigne na granici Špilfeld, a ako misle da bi ugrozio njihovo zdravlje želeo je do Bosne da putuje svojim kolima, prenosi Tanjug.

Taj predlog je odbijen, i naknadno se ispostavilo da je mogao da putuje i bez pasoša samo sa legitimacijom Eufora.

Upitan što nije prihvatio disciplinske mere, već je želeo pred sud, kazao je da je želeo da se čuje njegova verzija, jer nadležni pukovnik nije želeo da ga sasluša. Sud je, međutim, presudio da je kriv zbog neposlušnosti, a presuda nije pravosnažna jer je oficir, koji sada radi u elektronskoj industriji, zatražio vreme za razmatranje da li će prihvatiti presudu ili uložiti žalbu.

Video: Molitva u austrijskom selu koji ima strahovito ime: Sveta Korono, moli Boga za nas

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima