≫ 

Kina iskoristila momenat: "SAD da zovu SZO, pa nek i njih češljaju"

Nekoliko sati nakon što je tim SZO saopštio preliminarne nalaze, Vašington je rekao da želi detaljno da ispita podatke koje je tim koristio u zaključku da korona virus nije poreklom iz laboratorije u Vuhanu

  • 1
Vuhan, SZO, laboratorija u Vuhanu Foto: Tanjug/AP

Kina je danas pozvala SAD da Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) omogući da istraži poreklo tamošnjeg izbijanja epidemije kovid-19, nakon što je SZO završila svoj terenski rad u kineskom gradu Vuhanu.

- Želimo da američka strana poput Kine, zastupa otvoren i transparentan stav i da pozove stručnjake SZO u SAD da sprovedu istraživanja i kontrolu porekla koronavirusa - saopštio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, prenosi Rojters.

Nekoliko sati nakon što je tim SZO saopštio preliminarne nalaze na konferenciji za novinare u Vuhanu u utorak, Vašington je rekao da želi detaljno da ispita podatke koje je tim koristio u zaključku da virus koji izaziva Kovid-19 nije poreklom iz laboratorije u Vuhanu, a da slepi miševi ostaju verovatni izvor infekcije.

Sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila je juče da američka vlada nije bila uključena u planiranje i sprovođenje istrage SZO i da želi da izvrši nezavisnu reviziju nalaza i osnovnih podataka ove misije što je izazvalo veoma negativne reakcije u Kini.

Poreklo pandemije koronavirusa, koja se prvi put pojavila u Vuhanu krajem 2019. godine, veoma je politizovano, a Kina zastupa teoriju da je Kovid 19 stigao u zemlju iž inostranstva, navodi agencija.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haris

    10. februar 2021 | 12:36

    Bravo, bravo, bravo ... Da vidimo da li će dozvoliti ono što traži od drugih, ali čisto sumnjam.Otkrilo bi se da je obojeno stanovništvo debelo platilo njihove igre sa virusom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA