• 0

Detalji izveštaja o terorističkom napadu u Beču: Vlasti napravile brojne propuste

, Telegraf

S tim u vezi predlažu se dalekosežne reforme

  • 0
Beč Austrija teroristički napad u Beču

Foto: Tanjug/AP

Izveštaj istražnog tima za analizu rada nadležnih vlasti u vezi terorističkog napada od 2. novembra u Beču ukazuje na propuste pre svega u radu Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT).

Posebno je kritikovan program za procenu rizika koje polaze od lica, ali i u obradi podataka i toku informacija između pojedinih vlasti, prenosi Tanjug.

S tim u vezi predlažu se dalekosežne reforme.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer i vicekancelar Verner Kogler najavili su hitnu reformu BVT.

Istražna komisija ukazuje da se raspodela nadležnosti između BVT i pokrajinskih organizacija mora jasnije odrediti.

- Često najavljivano restruktuiranje BVT trebalo bi sada, bez daljeg odlaganja, biti sprovedeno - naglašava se u zaključku izveštaja.

Takođe i u pravosuđu istražna komisija uočava potencijal za poboljšanje posebno u vezi programa deradikalizacije nevladine organizacije DERAD.

Smatra se da procena DERAD o radikalizaciji zatvorenika često nije u saglasnosti sa osobljem kaznenih ustanova.

Istražna komisija smatra da se pristup DERAD u proceni oslanja previše na verska pitanja.

Istražna komisija uspostavljena je nakon terorističkog napada od 2.novembra, u kojem je ubijeno četiri osobe i povređeno više od 20.

Tokom istrage ustanovljeni su brojni propusti bezbednosnih vlasti, kao što je dugo ignorisanje upozorenja stranih službi u vezi teroriste Kujtima Fejzulaja.

Naime Fejzulaj je, više meseci pre napada, pokušao u Slovačkoj da kupi municiju, o čemu je slovačka služba informisala BVT, ali su austrijski obaveštajci birokratski predugo analizirali dobijene podatke.

Takođe, je Fejzulaj pušten iz pritvora na osnovu procene da je deradikalizovan, i uz to BVT nije reagovao na njegove kontakte sa radikalizovanim islamistima iz više zemalja.

Video: Teroristički napad u Beču: Više mrtvih i ranjenih

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima