Trampova pobeda: Senat ga oslobodio optužbi da je odgovoran za upad u zgradu Kongresa

Senat je jutros nastavio raspravu o opozivu, tokom koje je glasao i da se dozvoli pozivanje svedoka na "suđenje", a od toga se na kraju odustalo

  • 16

Senat je oslobodio bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa optužbe da je odgovoran za "podsticanje pobune" 6. januara kada su Trampove pristalice upale u zgradu Kongresa u trenutku kada su članovi ovog tela verifikovali rezultate predsedničkih izbora na kojima je pobedio Džo Bajden.

Naime, 57 senatora je glasalo da je Tramp kriv, među njima i sedam republikanaca, dok je 43 bilo protiv.

Za osudu Trampa bila je potrebna dvotrećinska većina, što znači da se 17 republikanskih senatora pridruži 50 demokrata.

Američki senatori dogovorili su se subotu da preskoče iskaze svedoka u procesu opoziva bivšeg predsednika Donalda Trampa. Time je izbegnuto produženo suđenje i započelo je iznošenje završnih argumenata obe strane.

Bio je to još jedan obrt petog dana suđenja o Trampovom opozivu. Senat je, prethodno, glasao da dozvoli pozivanje svedoka na suđenju bivšem predsedniku, koji je optužen za podsticanje pobune svojih pristalica u napadu na Kapitol 6. januara. Za odluku je, pored svih 50 demokrata glasalo i petoro senatora iz Republikanske stranke.

Podsetimo, američki Senat je ranije danas iznenada odlučio da pozove svedoke nakon što je u petak uveče objavljeno da je Tramp, tokom napada na Kongres, republikanskom članu Kongresa rekao da napadače više brine njegov izborni poraz nego zastupnike.

Međutim, posle glasanja nastala je zabuna među senatorima o čemu su zapravo glasali - o samom pozivanju svedoka ili da se dozvoli debata o pozivanju svedoka.

Senat, opoziv, Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Usledila je pauza, nakon koje je odlučeno da ipak "preskoče svedoke".

Prethodno je raspravu usporila debata i o tome da li treba saslušati iskaz lidera manjine u Predstavničkom domu, republikanskog kongresmena Kevina Mekartija koji je u petak uveče izneo nove detalje o telefonskom razgovoru sa Trampom.

Sadržaj tog razgovora, prema tvrdnjama demokrata, pokazuje da je bivši predsednik bio ravnodušan prema nasilju koje se odigravalo u Kapitolu iako je obavešten šta se događa.

Za to vreme, republikanski lider u Senatu, Mič Mekonel, je za Politiko rekao da neće glasati za predlog demokrata o opozivu.

- Kako sam rekao i ranije, senatori treba da glasaju po svojoj savesti. Mnogi su me direktno pitali kako ću glasati, tako da smatram da je prikladno da se izjasnim pre glasanja. Iako će na kraju biti tesno, ubeđen sam da je opoziv sredstvo za uklanjanje nekoga s vlasti i zbog toga nemamo ovlašcenja - ocenio je Mekonel.

On nije odbacio mogućnost da će tužilaštvo pokrenuti istragu protiv Trampa zbog njegove uloge uoči nereda 6. januara, kada su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa. Gledište lidera stranke moglo bi da utiče na druge republikance.

Dok se očekuje da će većina demokrata osuditi bivšeg predsednika, oslobađajuća presuda deluje skoro izvesno u telu koje je podeljeno između 50 demokrata i 50 republikanaca.

Agencija AP ocenjuje da je malo verovatno da će demokrate imati dvotrećinsku većinu (za opoziv je potrebno 67 od 100 senatora), ali da nekoliko senatora razmatra na koju će se stranu okrenuti.

Ovo je peti dan rasprave o opozivu Trampa, a Predstavnički dom je već izglasao impičment, međutim, da bi odluka bila zakonodavna, mora da prođe i u Senatu.

Opoziv bi značio da Tramp više nikada ne bi mogao da se bavi politikom, niti bi mogao da obavlja javnu funkciju.

Trampovi advokati su u petak okončali iznošenje argumenata odbrane, poričući da je bivši predsednik podstakao smrtonosni napad na Kapitol, 6. januara. Trampovi advokati su suđenje opisali kao politički motivisano i kao ilegalni "lov na veštice", navodi Glas Amerike.

Video: Novi snimci upada u Kapitol: Pensa i Romnija sklonili od rulje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veliki

    13. februar 2021 | 22:31

    Bravo za pravog i najboljeg AMERIKANCA!!!

  • Aca

    13. februar 2021 | 22:04

    Ziv bio Trampe konacno pobeda dobra!!!

  • Filip

    13. februar 2021 | 22:20

    Ono sto ameri smatraju demokratijom je zivo sranje koje sire po svetu i koje zelim da im se vrati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA