Otkriveni novi detalj iz istrage SZO u Vuhanu: Nije isključeno da je virus krenuo iz laboratorije?

Jedan naučnik iz tima kaže da su došli do podataka koji bi mogli da ukažu na to da je virus u decembru 2019. cirkulisao mnogo šire nego što se mislilo

  • 5
Svetska zdravstvena organizacija, istraga SZO Vuhan Foto: Tanjug/AP

Članovi tima SZO koji su vršili istragu o korona virusa u Vuhanu, otkrili su da je "eksplozija" virusa u decembru 2019. godine bila mnogo veća nego što se prvobitno mislilo, i zato su hitno tražili pristup za stotine hiljada uzoraka krvi iz tog grada, ali im kineske vlasti, bar do sada, nisu dale podatke, prenosi CNN.

Peter Ben Embarek, koji je predvodio misiju rekao je za CNN da je njegov tim pronašao više znakova koji ukazuju na to da je pandemija bila jače buknula nego što se mislilo, i da je otkriveno preko desetinu sojeva virusa u Vuhanu još u decembru.

Tim je imao priliku da razgovara sa pacijentom za kojeg su kineske vlasti rekle da se prvo zarazio. U pitanju je radnik star oko 40 godina, koji nije putovao, a navodno se zarazio još 8. decembra 2019.

Sporo obelodanjivanje detaljnijih podataka prikupljenih o dugo očekivanom putovanju SZO u Kinu moglo bi da izazove dodatnu zabrinutost koju su izrazili drugi naučnici koji proučavaju poreklo bolesti koja se možda širila u Kini mnogo pre prvog "zvaničnog pojavljivanja" sredinom decembra.

Virus bio rasprostranjeniji nego što se mislilo

- Virus je široko cirkulisao u Vuhanu u decembru, to je novo otkriće - rekao je Embarek za CNN.

On je rekao da su im kolege iz Kine prezentovali 174 slučaja korona virusa u i oko Vuhana iz decembra 2019. godine. Kod 100 je laboratorijski potvrđen virus, a preostalih 74 su dobili dijagnozu zbog simptoma.

Embarek kaže da je moguće da je ovaj veliki broj težih slučajeva koje su zabeležili kineski doktori, znači da je već bilo zaraženo oko 1.000 ljudi u decembru.

- Nismo još napravili model, ali znamo otprilike da od inficirane populacije, oko 15 odsto završi sa težim oblikom bolesti, dok ostatak ima blaže simptome - ističe Embarek.

On je rekao da je misija, koju je činilo 17 naučnika SZO i 17 naučnika iz Kine, proširila tip genetskog materijala virusa koji su ispitivali iz ranih slučajeva koronavirusa tog decembra. Ovo im je omogućilo da gledaju delove genetskih uzoraka i uspeli su po prvi put da izdvoje 13 različitih genetičkih sekvenci virusa SARS-COV-2 iz decembra 2019.

Te sekvence, ukoliko se uporede sa uzorcima širom Kine iz 2019. godine, mogli bi da daju čvrste dokaze o mestu i vremenu izbijanja korona virusa i pre decembra.

- Neki od tih uzoraka su sa pijace, neki nisu - rekao je naučnik.

Promene u genetici virusa su česte i obično bezopasne, a događaju se kako se bolest širi među ljudima i životinjama. Embarek je odbio da zaključi da tih otkrivenih 13 sojeva znači da je bolest buknula pre decembra.

Međutim, otkriće toliko različitih sojeva može da bude pokazatelj da je virus cirkulišao viš od mesec dana. Ovaj genetski materijal je prvi opipljivi dokaz koji potkrepljuje sumnje pojedinih virologa da je virus bio tu mnogo ranije nego što se mislilo.

Ne isključuje se da je korona pobegla iz laboratorije

Naučnik Svetske zdravstvene organizacije Džon Votson izjavio je danas da ne isključuje mogućnost da je pandemija korona virusa počela kada je virus pobegao iz istraživackog instituta ili laboratorije u Vuhanu.

I Votson je bio član misije koja se upravo vratila iz Kine gde je istraživala poreklo kovid-19, preneo je "Ivning standard".

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da je administracija Džoa Bajdena "duboko zabrinuta" zbog ranih nalaza tima koje su kritičari označili kao "zataškavanje".

Votson je rekao da njegove kolege imaju četiri razlicita scenarija o tome kako je pandemija mogla započeti.

On je rekao da su sve četiri pretpostavke na stolu.

Upitan da li je smanjena mogućnost da je virus pobegao iz jedne od dve velike kineske istraživačke laboratorije u Vuhanu, profesor Votson je rekao: "Nije isključeno, to je tačno".

Votson je priznao da bi SZO želela da ima više pristupa "sirovim" podacima Kineza o njihovim prvim slučajevima kovid-19.

- Bilo bi lakše kada bismo to imali, ali ovo je samo početak procesa - dodao je on.

Prema Votsonovim rečima, u Vuhanu su bili relativno kratko i dosta vremena su potrošili na to da shvate na koji način rade njihove kolege.

- Pokazali su nam laboratoriju i pružili priliku da razgovaramo sa naučnicima - naglasio je on.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😵

    14. februar 2021 | 17:26

    Opet taj lažljivi CNN.

  • jovo

    14. februar 2021 | 18:06

    Ko jos da veruje komunistima .Svi su drugi krivi a oni posteni .Vec nam ih je dosta 75 g.Hvala na objavi.

  • Mrcke

    14. februar 2021 | 17:28

    Ma jok, krenuo je iz mog ormara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA