EU pregovara sa Modernom i Astrazenekom oko isporuke vakcina protiv korona virusa

EU pregovara o novom ugovoru o snabdevanju vakcina sa Modernom koji bi mogao skoro udvostručiti količinu vakcina iz američke biotehnološke firme

  • 1
AstraZeneca AstraZeneka vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Evropska unija razgovara sa Modernom o kupovini još vakcina protiv korona virusa, a AstraZeneka, sa kojom su pregovori u zastoju, predložila je isporuku doza sopstvene vakcine proizvedene van Evrope kako bi nadoknadila smanjenje isporuka, rekla su dva izvora iz EU.

Evropska unija je postavila cilj da vakciniše 70 odsto svoje odrasle populacije do kraja leta, ali se bori da obezbedi količine koje su obećale farmaceutske kompanije, javlja Reuters.

Ona sada pokušava da proširi svoje rezerve vakcina, koje već iznose skoro 2,3 milijarde doza od šest proizvođača za svoje stanovništvo od oko 450 miliona, prenosi Tanjug.

EU pregovara o novom ugovoru o snabdevanju vakcina sa Modernom koji bi mogao skoro udvostručiti količinu vakcina iz američke biotehnološke firme, rekla su dva visoka zvaničnika EU.

Prema sporazumu o kojem se pregovara, EU bi obezbedila 150 miliona dodatnih doza od Moderne, povrh 160 miliona koje je već rezervisala prošlog meseca.

Jedan od dvojice zvaničnika rekao je da bi određena količina mogla biti isporučena do juna.

Drugi je bio oprezniji, ukazujući na poteškoće sa kojima se Moderna suočila isporučujući samo 10 miliona doza u EU u prvom kvartalu 2021. godine.

Video: U Britaniju stigle vakcine: Kamionima ih razvoze na 70 mesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    15. februar 2021 | 20:10

    Najveci politicar u svetu 20/21 vek je Gadafi,i najveci prorok buducnosti,steta kako je okonco zivot i nehumano izgubio zivot medju neznalicama ,vrlo mudar i inteligentan covek ,sve je odavno proreko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA