U Kini prodavali slanu vodu kao vakcinu: Deo bočica završio u inostranstvu, ne zna se gde

Osumnjičeni se terete da su prevarom stekli protivpravnu korist u iznosu od oko 2,8 miliona evra. Veruje se da su lažne vakcine prodavali od avgusta prošle godine

  • 14
Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Kineske vlasti uhapsile su vođu grupe koja je slanu i mineralnu vodu prodavala kao vakcinu protiv koronavirusa, prenosi BBC.

Čovek, koji je identifikovan kao Kong, prvo je detaljno istražio kako izgleda pravo pakovanje vakcine, a zatim napravio više od 58.000 lažnih bočica. Serija ovih lažnih vakcina takođe je prošvercovana u inostranstvo, ali nije poznato gde je završila.

Kong je jedna od 70 osoba uhapšenih u Kini zbog sličnih zločina. Hapšenje je usledilo nakon što su vlasti u Pekingu poručila da će stati na putu prodaji lažnih vakcina.

Iako se većina lažnih vakcina pojavila na tržištu još prošle godine, većina detalja o tim prevarama objavljena je tek ovog meseca.

Kong i njegov tim se terete da su prevarom stekli protivpravnu korist u iznosu od oko 18 miliona juana (oko 2,8 miliona evra). Veruje se da su lažne vakcine prodavali od avgusta prošle godine.

Pakovanje sa oko 600 doza vakcina su poslate u Hong Kong prošlog novembra, a potom su prošvercovane u inostranstvo.

U drugim slučajevima, vakcine su po "naduvanim cenama" prodavane u bolnicama. Pojedini kriminalci su sami organizovali vakcinacije, organizujući seoske lekare da idu po kućama i vakcinišu ljude.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA