≫ 

Navaljni opet na meti tužilaca: Sada traže da ga kazne zbog klevete

Navaljni se tereti da je oklevetao veterana Drugog svetskog rata koji je u promotivnom video snimku podržao ustavne promene

  • 1
Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP/Babuskinsky District Court Press Service

Ruski državni tužioci zatražili su u utorak od suda da izrekne novčanu kaznu opozicionaru i oštrom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom na suđenju za klevetu koje on naziva političkim motiviranim procesom.

Navaljni je već ranije osuđen na skoro tri godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne, što je izazvalo osude Zapada koji zbog tog slučaja najavljuje moguće sankcije Moskvi.

U novom sudskom postupku Navaljni se tereti da je oklevetao veterana Drugog svetskog rata koji je u promotivnom video snimku prošle godine podržao ustavne promene usmerene na jačanje moći predsednika Vladimira Putina. Ustavna reforma tako Putinu omogućuje da se nakon 2024. kandiduje za još dva mandata ukoliko to želi.

Navaljni je osobe iz tog video snimka nazvao izdajnicima i korumpiranim ulizicama, a vlasti je optužio "da optužbe za klevetu koriste kako bi okaljali njegov ugled".

Veterani rata uživaju veliko poštovanje u Rusiji i kritike na njihov račun se smatraju društveno neprihvatljivim i uvredljivim.

Državni tužioci zatražili su u utorak novčanu kaznu za Navaljnog u iznosu od 950.000 rubalja (oko 10.600 evra).

Iako se kleveta, ako se dokaže, kažnjava do dve godine zatvora, Navaljnijev advokat ranije je izjavio da njegovom klijentu u ovom slučaju ne preti zatvorska kazna jer je krivično delo počinjeno pre izmene zakona koja za klevetu sada predviđa i zatvorsku kaznu, prenosi Jutarnji.

Blaža kazna uključuje novčanu globu ili rad za opšte dobro.

Video: Navaljnom izrečena kazna zatvora: Tokom izricanja presude Aleksej se smeškao i poslao srce svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rus

    17. februar 2021 | 12:19

    Odmah ga poslati u Sibir da sece led u kockice za viski i da izvozi na truli zapad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA