≫ 

Trenutak kada je buknula Etna: Nakon žestoke erupcije ulice zasute kamenjem, dim se vidi na 100 km

Lokalni načelnik na Siciliji Antoni Barbagalo apelovao je da se proglasi prirodna katastrofa u korist pogođenih planinskih opština

  • 1

Vulkan Etna, najaktivniji evropski vulkan, iznenada je počeo da izbacuje gigantske potoke usijane lave na tamno nebo, što se videlo iz provincije Katanija.

Spektakularni prizori krenuli su u ponedeljak, a u utorak se ponovila erupcija s jakom eksplozivnom aktivnošću iz jugoistočnog kratera i emisijom visokog oblaka pepela i lave koji su se širili prema jugu.

Nedugo nakon početka erupcije, zbog vulkanskog pepela koji pada po tlu, zaustavljen je promet biciklistima i motociklistima , a međunarodni aerodrom Katanije obustavio je svoje letove.

Vatra koja je šikljala iz vulkanskog grotla videla se sa velike udaljenosti, a lava je svojom snagom urušila i deo kratera na jugoistoku vulkanskog konusa.

Jaka kiša vulkanskog materijala, tzv. lapila veličine do 10 centimetara padala je po gradovima u blizini vulkana i prouzrokovala brojne štete na vozilima.

A kako je to zaista izgledalo pogledajte u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    17. februar 2021 | 12:36

    Etna na svake tri do cetri godine izbija mislim da to smanjuje opasnost.Što je vulkan više akivan to manji pritisak stvara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA