SAD najavile uplatu 200 miliona dolara SZO: Novac stiže do kraja meseca

Blinken rekao da će SAD do kraja meseca uplatiti više od 200 miliona na ime obaveza Svetskoj zdravstvenoj organizaciji

  • 0
World Health Organization Svetska zdravstvena organizacija SZO Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas je da će SAD do kraja meseca uplatiti više od 200 miliona na ime obaveza Svetskoj zdravstvenoj organizaciji nakon što su poništile plan povlačenja Donalda Trampa, javlja Rojters.

- Ovo je ključni korak napred u ispunjavanju naših finansijskih obaveza kao članice SZO i odražava našu obnovljenu posvećenost obezbeđivanju potrebne podrške SZO za vođenje globalnog odgovora na pandemiju - rekao je Blinken na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o COVID-19, prenose agencije.

Doskorašnji američki predsednik Donald Tramp je 14. aprila prošle godine naložio svojoj administraciji da zaustavi finansiranje dok se ne preispita uloga SZO u „jako lošem upravljanju i prikrivanju širenja korona virusa".

Podsetimo, novi američki predsednik Džozef Bajden krajem januara je potpisao ukaze kojima je izrazio nameru da SAD ponovo pristupe Pariskom sporazumu o klimi i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Nekoliko sati pošto je stupio na dužnost polaganjem zakletve na svečanosti inauguracije, Bajden je u Ovalnom kabinetu Bele kuće potpisao niz ukaza sa namerom da odmah poništi više važnih odluka svog prethodnika Donalda Trampa.

Video: Bajden potpisao 15 ukaza i dve naredbe federalnim agencijama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA