Evropski sud traži od Rusije da momentalno oslobodi Navaljnog

Sud je od ruskih vlasti zatražio i informacije o merama koje se preduzimaju u cilju zaštite života Navaljnog u zatvoru

  • 28
Aleksej Navaljni Aleksej Navaljni, Foto: Tanjug/AP/Babuskinsky District Court Press Service

Povodom odluke Evropskog suda za ljudska prava kojom se od vlade Rusije traži momentalno pušanje na slobodu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, iz sedišta tog suda u Strazburu navode da je Navljni prijavu u vezi sa njegovim pritvorom i zahtev za puštanje na slobodu podeneo 20. januara 2021. godine.

Dodaje se da je Sud dan kasnije zatražio od vlade Rusije da dostavi dodatne informacije o mogućem postojanju rizika po život Alekseja Navaljnog, u svetlu navoda o pokušaju atentata na njega hemijskim oružjem i nepronalaženju počinilaca od strane ruskih vlasti.

Sud je od zvanične Moskve zatražio i informacije o merama koje se preduzimaju u cilju zaštite života Navaljnog u zatvoru kao i o usklađenosti uslova njegovog zadržavanja i tretmana u odnosu na evropske standarde.

- Na dan 26. januara Vlada je odgovorila da je podnosilac prijave smešten u pravilno čuvanom objektu i da je njegova ćelija bila pod video nadzorom. Opisali su uslove u ćeliji i naglasili da podnosilac prijave ima pristup elektronskim komunikacijama preko zatvorskog sistema. Bilo mu je dozvoljeno da telefonira, a u nekoliko navrata su ga posećivali njegovi advokati i članovi javne komisije za nadzor - stoji u saopštenju Evropskog suda za ljudska prava, a prenosi Tanjug.

Aleksej Navaljni je 3. februara u novom podnesku Sudu konstatovao da ruska vlada nije u mogućnosti da pruži dovoljne mere zaštite za njegov život i zdravlje.

- Uzevši u obzir priorodu i obim rizika po život Alkeseja Navaljnog, kako i ukupne okolnosti njegovog trenutnog pritvora, Evropski sud za ljudska prava je 16. februara naložio Vladi Rusije da pusti podnosioca prijave, Alekseja Navaljnog uz napomenu da se ova mera primenjuje sa trenutnim dejstvom - zaključuje se u Strazburu.

Video: Navaljnom izrečena kazna zatvora: Tokom izricanja presude Aleksej se smeškao i poslao srce svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Navaljni nemacki placenik

    17. februar 2021 | 19:00

    On ce tamo da trune a vi zapadni fasisti mozete samo da lajete

  • Toni

    17. februar 2021 | 19:08

    Mogu da im pljunu pod prozor

  • S.z

    17. februar 2021 | 18:42

    Zašto taj sud traži bilo šta od Rusije kad ona nije članica EU a pritom je i stalna članica saveta bezbednosti UN ? Očigledno se radi o spinu i kampanji jer zašto taj Sud npr. ne bi tražio da USA ne podržava S. Arabiju zbog genocida u Jemenu i kršenju svih MOGUĆIH LJUDSKIH PRAVA na ovom svetu prema ženama, novinarima (kasapljenje u istanbulskoj ambasadi) uz direktnu podršku USA. Rusija je supersila kao i USA tako da na nju mišljenje ovog suda nema nikakvog efekta osim što se diže prašina u medijima i održava nekakva tenzija bez ikakvog razloga. Ovakve vesti ne trebate ni objavljivati jer su čist SPIN.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA