≫ 

Navaljni će pored zatvora morati da plati i novčanu kaznu: Klevetao je veterana

"Navaljni je počinio delikt", rekla je sudija Vera Akimova čitajući presudu i dosudila mu novčanu kaznu u visini 9.500 evra

  • 5
Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP/Babuskinsky District Court Press Service

Ruski sud dosudio je danas opozicionom vođi Alekseju Navaljnom novčanu kaznu zbog klevete veterana Drugog svetskog rata, nekoliko sati nakon što mu je apelacioni sud u drugom predmetu potvrdio kaznu zatvora od dve i po godine.

"Navaljni je počinio delikt", rekla je sudija Vera Akimova čitajući presudu i dosudila mu novčanu kaznu u visini 9.500 evra, piše Hina.

Navaljni je proglašen krivim za širenje lažnih i uvredljivih informacija o veteranu iz Drugog svetskog rata koji je letos u promotivnom videospotu podržao ustavne promene usmerene na jačanje moći predsednika Vladimira Putina. Ustavna reforma tako Putinu omogućuje da se nakon 2024. kandiduje za još dva mandata ako to želi.

Navaljni je ljude iz tog videospota nazvao izdajnicima i korumpiranim ulizicama, a vlastima rekao da se optužbama za klevetu koriste da mu okaljaju ugled.

Sovjetska pobeda nad nacistima zauzima središnje mesto u kolektivnoj ruskoj svesti i naveliko je slave i vlasti i narod. Kritike na račun ratnih veterana uglavnom izazivaju negodovanje javnosti.

Na prethodnim ročištima Navaljni je iznosio opaske na pravosuđe i polemisao sa sudijama kritikujući njihovu podložnost vlastima.

Ocenio je da pravosuđe manipuliše veteranom, čovekom od 94 godine, kako bi kaznio protivnika vlasti.

Pre čitanja presude Navaljni je još jednom pokazao ležeran stav nižući viceve iz svog staklenog kaveza u sudnici.

"Zašto ste svi tužni?" pitao je pa ispričao da je pokušao u ćeliji da napravi sladolede i pripremi kisele krastavce.

Ranije danas apelacioni sud je odbacio Navaljnovu žalbu na presudu od gotovo tri godine zatvora koja mu je dosuđena zbog kršenja uslovne kazne, ali mu je ta viša instanca skratila boravak iza rešetaka za šest nedelja, na šta je on iz svog staklenog kaveza odgovorio ležerno: "Smanjili su kaznu za mesec i po. Super!"

Zatvorska kazna dosuđena mu je zbog kršenja uslovne, pa je uhapšen po povratku iz Nemačke, gde je bio na lečenju zbog trovanja nervnim otrovom, za šta on optužuje Kremlj i u svojoj obrani je rekao da se zato nije mogao javiti zatvorskoj upravi u Moskvi.

- Ceo svet zna gde sam bio. Nakon što sam se oporavio, kupio sam avionsku kartu i vratio se kući - rekao je.

Navaljni ustrajno ističe da su optužbe na njegov račun politički motivisane, a Zapad je osudio ponašanje ruskih vlasti i najavljuje mogućnost uvođenja sankcija Moskvi.

Video: Navaljnom izrečena kazna zatvora: Tokom izricanja presude Aleksej se smeškao i poslao srce svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    20. februar 2021 | 23:09

    Закон мора бити поштован .Свако кршење закона је кажњиво .И то је крај приче .

  • Ljubiša

    20. februar 2021 | 23:12

    Platiće mu Amerikanci.

  • vojin

    21. februar 2021 | 18:56

    Bravo Putine samo tako napred junacino kumunisticka stici ce i tebe kazna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA