Kineski šef diplomatije apelovao na Bajdena da ukine sankcije Kini

"Nadamo se da će donosioci političkih odluka u SAD držati korak sa vremenom"

  • 1
Kina Amerika zastava Foto: Tanjug/AP

Kineski šef diplomatije Vang Ći uputio je danas apel novom predsedniku SAD Džou Bajdenu da ukine trgovinske sankcije prema Kini, omogući direktne kontakte i prestane da se meša u unutrašnja pitanje Kine na Tajvanu, Hongkongu, Siđijangu i Tibetu.

Odlukama bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, 2017. godine povećane su tarife na uvoz kineske robe, nametnute restriktivne mere kineskim haj-tek kompanijama i zabranjena akademska razmena, a Kina optužena za krađu američke tehnologije, prenosi AP, piše Tanjug.

Pored toga, Tramp je intenzivirao vojnu i diplomatsku saradnju sa Tajvanom koji Kina smatra svojom teritorijom i sankcionisao kineske zvaničnike koje je optužio za kršenja ljudskih prava muslimanske manjine Ujgura i gušenje sloboda u Hongkongu.

- Nadamo se da će donosioci političkih odluka u SAD držati korak sa vremenom, sagledati svetske trendove, prestati da budu pristrasni i vratiti svoju politiku prema Kini u razumne okvire kako bi se osigurao zdrav i postojan razvoj kinesko-američkih odnosa - poručio je Vang.

Video: Da li u Hong Kongu počinje kišobran revolucija ili novi svetski rat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    22. februar 2021 | 15:01

    Kako bre komunisti apeluju na prljavi propali zapad da im ukinu sankcije.Kad cujes ove komunjare kod nas zapad samo sto nije propao i tako mlate vec75.g. I na kraju oni propadoseNadam se objavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA