Nemački list o ilegalnom oružju iz Hrvatske: Kome je bilo namenjeno i ko je Aleksander R?

Da li su krijumčari oružja iz Hrvatske u Nemačku sledili i političke ciljeve? Tim pitanjem se u članku pod naslovom "Oružje između Hrvatske, Bavarske i Berlina" bave novinari berlinskog lista Tagecajtung

  • 5
Pištolj oružje Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U članku u listu Tagesajtung (taz), koji potpisuje više autora, opisuje se kako je 2018. otkriven krijumčarski lanac. Nemački istražitelji su tada na auto-putu uhvatili jednog muškarca kojeg su smatrali kurirom ilegalnog oružja.

To je označilo početak višegodišnjih istraga koje su vodile od Hrvatske do Nemačke, Austrije i Švajcarske. Istražitelji su otkrili mrežu u kojoj je hrvatski lanac krijumčara oružja robom snabdevao druge lance krijumčara, među kojima i jednu grupu koja je u prvom redu delovala iz Bavarske, kupovala krijumčareno oružje i dalje ga prodavala. Njihov navodni šef: Aleksander R, prenosi Deutche Welle.

48-godišnji Aleksander R. bivši carinik koji se okušao i u legalnom poslovnom svetu, s Hrvatskom nije imao samo navodne kriminalne veze, nego i privatne. Kako piše taz, on je oženjen Hrvaticom koja je „povezana s ultranacionalističkim veteranima paravojnih milicija, koji su se borili u ratu".

R. delom živi i u Hrvatskoj, pa je tamo i uhapšen prošlog leta zbog sumnje u ilegalnu trgovinu oružjem. Potom je izručen Nemačkoj, gde je još uvek u istražnom zatvoru. Osim njega, zbog sumnje da su počinili isto krivično delo uhapšeno je još nekoliko osoba.

Uska povezanost s AfD-om

Za novinare taz-a je zanimljiva veza Aleksandera R. s desnom scenom u Nemačkoj. Kako pišu, on je bio član Alternative za Nemačku (AfD), stranke čiji se delovi zbog sumnje u desni ekstremizam nalaze pod nadzorom Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka. 2017. je prekinuo veze s AfD-om.

Taz prenosi: "U objavi na Fejsbuku je napisao: "AfD je stranka plutokratije koju je implementirao sistem! Ja je ne podržavam!" A potom je dodao: „Ja jesam, bio sam i ostajem nacionalista i socijalista!"

U članku se podseća da je većina članova ove krijumčarske grupe bila deo desno-ekstremističke scene, a neki su takođe bili povezani s AfD-om - s kontaktima sve do Bundestaga i vođe AfD-ovog desničarskog krila Bjerna Hekea.

Na tu vezu je, piše taz, ukazao i iskaz jednog svedoka na suđenju u Hrvatskoj: "Već u aprilu 2019. je hrvatski sud osudio ukupno 11 osoba, koje su bile umešane u međunarodnu trgovinu ratnim naoružanjem i oružjem. (…) Jedan svedok je rekao da zna kome je oružje bilo namenjeno: AfD-u."

Deo uhapšenih krijumčara je učestvovao i u osnivanju udruženja Patriotska alternativa koje podržava desno krilo AfD-a. U berlinskom listu se ističe kako se iz krugova bliskih istražiteljima doznaje da je „Aleksander R. zaradu od prodaje oružja hteo da ikoristi za osnivanje nove političke organizacije", verovatno podružnice Patriotske alternative u Bavarskoj.

- Naše istraživanje je pokazalo: planovi iza kulisa idu znatno dalje: radi se o „ciljanom i uspešnom povezivanju snaga i stvaranju paralelnih struktura za nacionalno svesne Nemce i Evropljane", tako to formuliše Aleksander R. u jednom internom dokumentu. Nemački građani, piše on, vide se „sve više izloženi diskriminaciji i uceni od strane vladajućeg sistema" - navodi taz.

U članku u taz-u se izveštava da su članovi grupe nameravali da izgrade nemačka naselja u Mađarskoj, Rusiji i Hrvatskoj za one koji žele da žive dalje od "rodnog-mejnstrima i istorijske indoktrinacije". Takođe piše da je bilo govora i o treninzima za borbu i firmama za obezbeđenje, a deo poslovanja su trebalo da budu i opservacije.

Šta su planirali s oružjem?

Autori članka u taz-u smatraju da razbijanjem krijumčarskog lanca slučaj nije do kraja rešen.

- Kada se pogledaju istrage i hapšenja, moglo bi se govoriti o uspehu. O tome, kako su istražitelji razotkrili lanac krijumčara pre nego što je desno-ekstremnu scenu mogao snabdeti većim količinama oružja– i pre nego što je ono moglo biti upotrebljeno. Ali interni četovi, mejlovi i dokumenti koje smo dobili pokazuju jednu drugačiju sliku. U njima čitamo kako je jezgro grupe počelo da trguje i kako je Aleksander R. istovremeno radio na stvaranju novih desno-ekstremističkih krugova. On traži kontakt s desno-ekstremističkim organizacijama, sam deluje na osnivanju novih, do čega većinom ipak ne dolazi. Sve to radi godinama - a da ga niko u tome ne sprečava - navode autori.

Osim toga, u taz-u se takođe upozorava: "Kada se pogledaju poznati podaci slučaja, iritira to što je šest muškaraca navodno trgovalo oružjem, a najmanje deset ih se zanimalo za kupovinu. I to koliko je malo oružja na kraju pronađeno." Autori pretpostavljaju da istražitelji nisu pronašli svo oružje.

Novinari taz-a idu i korak dalje: "Pitanje je šta su oni planirali s oružjem? Da li su hteli da formiraju militantnu grupu?" I podsećaju da je stranka Zeleni u bavarskom pokrajinskom parlamentu od bavarskog ministarstva pravosuđa tražila odgovor na pitanje da li se tu radi o kriminalnom udruženju. Odgovoreno im je: "Prema dosadašnjim saznanjima, to ovde nije slučaj." A na pitanje u koju je svrhu grupa u Bavarskoj prodavala oružje, nisu dobili odgovor jer, kako je rečeno, istraga još uvek traje", piše nemački list Tagescajtung.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpkinja iz Krajine

    22. februar 2021 | 18:07

    Svabe su 90- tih naoruzavale Hrvate, ovi im sada samo vracaju pozajmljeno😉

  • Vuk

    22. februar 2021 | 17:12

    Nemačka se pravi luda, mogla bi takva i ostati?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA