≫ 

Indijci tvrde da je uređaj CIA za špijuniranje Kine izazvao poplavu koja je ubila više od 200 ljudi?

Planinari su zbog mećave ostavili plutonijum koji posle nisu mogli da pronađu. Manmohan Sing Kol, koji je predvodio ekspediciju indijskog tima, kazao je da je količina plutonijuma koji su nosili “bila polovina one koja je iskorišćena za bombu bačenu na Hirošimu”

  • 2
Indija glečer Printskrin: Youtube

Najmanje 200 ljudi poginulo je u bujicama i odronu stena u Indiji pošto se odvalio deo glečera na Himalajima, a lokalno stanovištvo tvrdi da je do toga došlo zbog uređaja CIA koji je postavljen tokom Hladnog rata kako bi se špijuniralo testiranje kineskih raketa, navode svetski mediji.

Žitelji malog planinskog sela Raini smatraju da je taj nuklearni uređaj, inače skriven decenijama ispod kamenja, izazvao otapanje snega i uništenje.

- Mislimo da je uređaj uticao na ovo šta se desilo. Kako glečer može tek tako da se odlomi tokom zime. Smatramo da bi vlada trebalo da istraži i pronađe uređaje - kazao je čelnik tog ruralnog naselja Sangram Sing Ravat za BBC.

Prema navodima svetskih medijia, Sjedinjene Američke Države su tokom 60-ih godina sarađivale sa Indijom u postavljaju uređaja u planinskim predelima kako bi se nadgledali kineski testovi sa raketama u jeku Hladnog rata. Strahovi Amerikanaca su se povećali kada je Kina 1964. godine obavila prvu nuklearnu probu.

Već u oktobru 1965. godine grupa od 18 iskusnih američkih i indijskih planinara ponela je sa sobom sedam kapsula teških pet kilograma i aparat za špijuniranje na Nanda Devi, drugi najviši vrh u Indiji koji se nalazi na 7.581 metru nadmorske visine. Cilj zajedničke misije CIA i indijske obaveštajne službe bio je da se stavi uređaj za prisluškivanje na granici sa Kinom.

Ostavili plutonijum i nisu ga više našli

Tokom penjanja, mećava je naterala planinare da se povuku, te su ostavili uređaje na platformi na planini. Opremu je činila antena duga oko 180 centimetara, dva seta za radio-komunikaciju, baterija za uređaj i sedam plutonijumskih kapsula. Sve je bilo teško oko 57 kilograma zajedno, te su oni odlučili da prestanu za penjanjem i ostave opremu kako bi se spasili.

Sledećeg proleća, planinari su se vratili kako bi nastavili uspon i postavili uređaj, ali opremu nisu našli. U narednim godinama organizovano je nekoliko potraga, ali ništa nije otkiveno. Nanda Devi je do 1974. godine bio zatvoren za strane ekspedicije iz straha da bi neko mogao da pronađe špijunsku opremu i iskoristi je.

Manmohan Sing Kol, koji je predvodio ekspediciju indijskog tima, kazao je da je količina plutonijuma koji su nosili “bila polovina one koja je iskorišćena za bombu bačenu na Hirošimu”.

Uređaj za prisluškivanje

Kako ističu svetski mediji, plutonijum je trebalo da napaja generator po imenu SNAP, koji je akronim za “System for Nuclear Auxiliary Power”, i trebalo je da skuplja podatke o raketnim testiranjima Kine.

Kada bi se aktivirao, on bi konvertovao radiokativnu toplotnu energiju u struju koja bi napajala uređaje za prisluškivanje i antenu.

“Treća sreća”, ali na kratko

Treća misija planinara pokrenuta je 1967. godine, koji su postavili uređaje na 6.800 metara nadmorske visine, odnosno vrh Nanda Kot.

Oprema je radila, dok u jednom trenutku nije prestala da šalje signale, zbog čega je organizovano još jedno penjanje kako bi se sklonili špijunski uređaji. Ekspedicia je otkrila da je uređaj za prisluškivanje emitovao toplotu koji je otopio oko sebe skoro dva i po metara snega.

Plutonijum u vodi

Lokalno stanovništvo iz tog razloga smatra da je moguće da je neki od tih uređaja i dalje tamo, te da uticao na to da se glečer otopi, odlomi i izazove velike bujice, prenosi Daily Mail.

Naučnici koji su izvršili analizu peska i voda u tom regionu u poslednjih nekoliko godina tvrde da su pronašli ostatke plutonijuma sličnom onom korišćenom kao generator za špijunske uređaje.

Sa druge strane, neki smatraju da je otapanje lednika prouzrokovano klimatskim promenama.

Video: Dečak ženi kera protiv malera: Bizaran običaj u Indiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Indijac u Srbiji

    23. februar 2021 | 17:20

    Lepa teorija zavere ali treba uveriti ljudè da je istina pa da veruju,po principima nauka ovo je laž.

  • Ljube

    23. februar 2021 | 18:57

    Istina ,ili ne ,otopilo se ili se utopilo ,bitno je da na ovoj planeti nista ne moze bez " satanista " americkih ! Nikada ova planeta nece biti ni plava ni zelena ,dok je njih !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA