≫ 

Borba Srpkinje za austrijsko državljanstvo: Rođena je u Beču, ali neće da joj daju njihov pasoš?

Olga K. (25) koja živi u Beču od rođenja i u tom gradu je odrasla, prinuđena je da se raspravlja sa vlastima da bi dobila austrijski pasoš

  • 11
Srpski pasoš, Pasoši passport index, Foto: Shutterstock

Olga K. (25), poreklom iz Srbije, koja je rođena i živi u Beču gotovo čitav svoj život, ne može da dobije austrijsko državljanstvo zbog birokratskih peripetija, piše Heute.

- Rođena sam u Beču, školovala sam se ovde - započinje priču Olga za Heute.

Kaže da zbog toga što su joj roditelji Srbi ima i srpski pasoš, ali da je pre godinu dana podnela zahtev da dobije austrijsko državljanstvo. Umesto da to bude samo formalna procedura, naišla je na probleme u MA 35, upravnom odjeljenju Službe bečke pokrajinske vlade koje je zaduženo za sprovođenje saveznih zakona o nastanjenju, naseljavanju i boravku i državljanstvu.

Do problema je došlo, izgleda, jer poslednjih nekoliko godina nije stalno u Beču.

- Kada sam završila srednju školu otišla sam u Hamburg da studiram režiju, a potom u Prag - kaže Olga.

Kako kaže, sada vlasti dovode u pitanje njen boravak.

- Prema njima u obzir se uzimaju samo poslednjih šest godina, a od toga sam ja bila samo dve godine u Beču jer sam studirala. To njima nije dovoljno - kaže Olga.

Navodi i da se u pitanje dovodi "integracija" iako je zaposlena u Burgteatru i predaje fotografiju.

- Nisam sigurna kako će se sve završiti - kaže Olga.

Zamenik gradonačelnika Kristof Viderkehr smatra da bi trebalo menjati zakon.

- Zakon o državljanstvu u Austriji ima dosta "problematičnih delova". Integracija ovde zavisi od dužine neprekidnog boravka u zemlji ili trajanja dozvole boravka, a ne zasniva se na činjenici da je neko rođen i odrastao u Austriji - kaže Viderkehr.

On je tražio od vlade da izmeni zakon kako bi ljudi lakše mogli da dođu do državljanstva.

- Zaposleni u MA 35 rade veoma zahtevan posao i rade ga na najbolji mogući način. Njima treba podrška i moju podršku imaju. Cilj je da ta služba bude prvoklasna. Međutim, mi ne možemo da promenimo federalne zakone, ali možemo da kažemo građanima da nas njihovi problemi interesuju - rekao je on.

Inače, Zakona o državljanstvu u Austriji, koji je na snagu stupio 2006. godine, predviđa da kandidat za austrijsko državljastvo mora neprekidno da boravi u Austriji najmanje deset godina, od kojih najmanje pet godina mora biti i zvanično nastanjen.

Kako se navodi, ovaj rok se pod određenim uslovima može skratiti na šest godina. Za eventualno skraćenje moraju postojati posebni razlozi, kakvi su, na primer, odobrenja azila, državljanstvo neke od zemalja EEP-a (Europskog privrednog prostora), rođenje u Austriji ili izuzetne zasluge u interesu Republike Austrije. Za bračne drugove i decu austrijskih državljana postoje povoljnije odredbe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    24. februar 2021 | 10:23

    da si dosla iz Pakistana, Avganistana, Nigerije... jos da si muslimanka odmah bi dobila drzavljanstvo.... i u Srbiji je isti tako dosli ovi ekonomski migranti bez ikakvih papira niti se zna ko su i sta su i Vucko im odmah dao drzavljanstvi, stan, novac, placene rezije... a Srbi iz Hrvatske jos nisu resili drzavljanstvi... cudo nevidjeno

  • Mirjana

    24. februar 2021 | 10:19

    Ni ja ti ne bih dala. Prvo se informisi kako se dolazi do austrijskog pasosa. Pa i sa srbskim imas posao I niko te ne dira. To tvoje uzdizanje da di studirala I OPET studirala. Pa sta ako si? Mislis da vise vredis. Sada budi u Bevu 6 godina I cekaj!

  • 534

    24. februar 2021 | 10:36

    Državljanstvo Austrije je mogla da uzme 23 godine. Nije, a sad joj ne valjaju austrijski zakoni? E pa u normalnim državama se zakoni poštuju. Šta je čekala do sada?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA