• 3

Uzbuna u Melburnu: Neobična bakterija koja jede meso pronađena u više područja

Ovo je prvi put da se susreću sa ovakvim slučajevim u nepriobalnim područjima

  • 3
Starica, baba, zena u krevetu, bolnica, bolnički krevet, mrtva, umire

Foto-ilustracija: Shutterstock

Misteriozna bakterija koja "jede" ljudsko meso širi se predgrađima Melburna, što je zabrinulo zdravstvene zvaničnike.

U pojedinim područjima registrovano je više slučajeva burulijskog čira, koji se uglavnom javljaju u ruralnim područjima Afrike i mestima gde je stajaća voda. Međutim, sada su slučajevi prijavljeni u Esendonu, Moni Pondsu i Brunsvik Vestu.

Glavni zdravstveni zvaničnik Bret Saton je rekao da novi slučajevi znače da je sever Melburna postao "mesto za istraživanje", prenosi The New Daily.

- Ovo je prvo nepriobalno područje u Viktoriji koje može biti potencijalno mesto rizika. Ipak, rizik od prenošenja je veoma mali - kaže SAton.

Kako ističe australijski list, svi prijavljeni slučajevi su putovali u područje Melburna gde su se lekari ranije susretali sa ovom bakterijom. Međutim, Saton kaže da genetska analiza bakterije uzete iz uzoraka pacijenata ukazuje da isti izvor infekcije.

- Potencijalni izvor bakterije u ovom delu Melburna još nije ustanovljen, ali bakterija jeste pronađena u fekalijama lokalnog oposuma - tvrdi Saton.

On uvereva da bolest ne može da se prenosi sa čoveka na čoveka, te da ne postoje dokazi transmisije sa oposuma na čoveka.

Burulijski čir, takođe poznat kao bernzdejlski čir, Serlov čir ili dejntrijski čir je infektivna bolest čiji je uzročnik mikobakterijum ulcerans.

U početnoj fazi infekcije karakteristična je pojava bezbolnih čvorića ili otečenih područja. Ovaj čvorić se može pretvoriti u čir, koji može biti veći sa unutrašnje strane nego na površini kože, i može biti okružen otokom. Sa pogoršanjem bolesti može doći do infekcije kosti. Burulijski čirevi najčešće napadaju ruke ili noge.

Ukoliko se blagovremeno ne leči može dovesti do trajne invalidnosti i deformiteta. Postoje dokazi koji ukazuju na to da su komarci povezani sa prenosom ove bolesti, a inficirana osoba može prve simptome da pokaže i tek nakon četiri nedelje, a nekad čak i posle devet meseci.

Stručnjaci u Melburnu strahuju da bi mogla da krene epidemija i da bi mogla da traje i do 20 godina. Do sada je registrovano više od 20 slučajeva infekcije, a u istom periodu prošle godine bilo je registrovano 12.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jsv

    Posle korona apokalipse sledi ZOMBI apokalipsa

  • XXX

    Živim u Melburnu i prvi put čujem za ovo

  • nikolas

    SAMO NAM JE FALILA JOS BAKTERIJA MESOZDER!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima