≫ 

Izraelka zalutala u Siriju, razmenili je za 2 pastira i milion doza vakcine

Radilo se o razmeni Izraelke koja je zalutala na sirijski deo Golanske visoravni - pa je zarobljena - za dvojicu sirijskih pastira koji su u isto vreme zalutali u izraelski deo teritorije, pa ih je zarobila izraelska vojska, a pregovori išli preko Moskve

  • 1
Vladimir Putin i Benjamin Netanijahu Foto: Tanjug/AP

Prošle nedelje na Golanskoj visoravni odigrao se pravi geopolitičko-špijunsko-epidemiološki triler. U organizaciji Moskve, u neobičnu razmenu zarobljenika na burnoj izraelsko-sirijskoj granici bili su uključeni jedna mlađa Izraelka, dvojica sirijskih pastira i milion doza ruskog cepiva Sputnjik V.

Konkretno, radilo se o razmeni Izraelke koja je zalutala na sirijski deo Golanske visoravni - pa je zarobljena - za dvojicu sirijskih pastira koji su u isto vreme zalutali u izraelski deo teritorije, pa ih je zarobila izraelska vojska, piše Slobodna Dalmacija.

Priča počinje 2. februara uveče, kad je 25-godišnja Izraelka (čiji identitet nije objavljen) pod okriljem noći prešla granicu sa Sirijom u podnožju planine Hermon, baš na mestu koje nije pokriveno sigurnosnim ogradama i nadzornim kamerama. Potom je ujutro ušla u selo Kader, u kojem žive sirijski Druzi i počela da razgovara s lokalnim stanovništvom na dobrom arapskom jeziku.

Špijunka? Agentkinja Mosada?

Upravo su to pomislili meštani Kadera, koji su čudnu pridošlicu prijavili vlastima: devojka je uhapšena i predata sirijskim obaveštajcima, pod sumnjom da je špijunka.

Međutim, kako javlja izraelski televizijski Kanal 13, sirijske vlasti navodno su brzo shvatile da devojka nije špijunka, nego "civil s ličnim problemima". Damask je obavestio Moskvu, koja je informaciju o zarobljenoj Izraelki prenela u Tel Aviv, gde je odlučeno da se pokrenu pregovori o oslobađanju devojke.

Dva slučajna pastira

Izrael je ponudio da će, u zamenu za devojku, osloboditi dvojicu sirijskih pastira koji su baš tih dana zarobljeni na Golanskoj visoravni, pod optužbom da su zajedno sa stadom prešli na izraelsku teritoriju (list The Times of Israel navodi da je nakon vesti o hapšenju devojke izraelska vojska uhapsila prvu dvojicu sirijskih pastira na koje je naletela u pograničnom području, kako bi Tel Aviv imao "ulog za pregovaranje").

Pregovori su išli preko Moskve. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu u dva je navrata, 8. i 13. februara, lično razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tražeći pomoć u dovođenju devojke kući.

pastir, ovce Foto: Pixabay

Konačno, u sredu 17. februara, devojka je prebačena u Moskvu (potom su izraelske snage oslobodile ona dva sirijska pastira, koji su predati Crvenom krstu na graničnom prelazu Kuneitra), odakle je sutradan uveče poletela za Tel Aviv, gde je sletela u petak ujutru. Pratnju u avionu činili su joj visoki izraelski službenici: Netanijahuov saradnik Ašer Hajun, vladin koordinator za pregovore o povratku ratnih zarobljenika Jaron Blum, predstavnici Veća za nacionalnu bezbednost i lekar.

- Pre nekoliko dana mlada Izraelka prešla je granicu sa Sirijom. Dvaput sam razgovarao sa svojim prijateljem, predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Zamolio sam ga da joj pomogne i on je krenuo u akciju - rekao je Netanijahu.

- Izrael je uvek činio i uvek će činiti sve što je u njegovoj moći da vrati svoje građane kući - zaključio je izraelski premijer, zahvalivši Putinu na pomoći u posredovanju oko puštanja mlade Izraelke.

U međuvremenu se otkrilo da je devojka nedavno napustila jednu ultraortodoksnu zajednicu i da je već tri puta pokušavala ilegalno da izađe iz Izraela. Kako su objavile izraelske vlasti, dva puta je pokušala da uđe u pojas Gaze - jednom kopnom, drugi put improvizovanim splavom - dok je jednom pokušala da pređe u Jordan. Sva tri puta zarobila ju je vojska ili policija, piše Slobodna Dalmacija.

Milion doza vakcina za Siriju

Ali, prava "bomba" tek dolazi: nakon što je izraelski vojni cenzor zabranio objavljivanje detalja sporazuma s Rusijom o oslobađanju zalutale devojke, izraelski mediji su otkrili da se taj kontroverzni deo sporazuma odnosi na obavezu Tel Aviva da kupi milionske doze cepiva Sputnjik V i to - za građane Sirije.

Tako u članku pod naslovom "U zamenu za zarobljenicu, Izrael je pristao da kupi milion ruskih doza cepiva za Siriju", list The Times of Israel piše kako je Izrael "pristao na kupovinu nepoznatog broja ruskih doza cepiva Sputnjik V za upotrebu u Siriji, kao deo dogovora o povratku Izraelke koju je sirijski režim držao nakon prelaska granice pre dve nedelje".

Ruska vakcina protiv korona virusa Sputnjik V Ruska vakcina Sputnjik V, ilustracija, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izraelski list pritom se poziva na arapski list Ašark Al-Avsat sa sedištem u Londonu, koji je u subotu objavio da su "informisani izvori" u Izraelu potvrdili postojanje "tajne klauzule" po kojoj će "Izrael finansirati kupovinu doza Sputnjik V za Asadov režim kao deo dogovora o povratku žene koja je prešla granicu".

Asad: Pokušaj da se Izrael predstavi humanim

Izvor iz Izraela potvrdio je ovu informaciju i u razgovoru za Al-Džaziru, koja prenosi da je Izrael pristao da kupi doze za "milione sirijskih građana". S obzirom da jedna doza Sputnjika V košta 8-10 dolara, jasno je da se radi o priličnom novcu.

- Netanijahu i Ganc, znajući za moguću izbornu štetu obojici (izbori u Izraelu zakazani su za idući mesec), naredili su vojnom cenzoru da zabrani objavljivanje da je Izrael pristao da finansira kupovinu ruskih doza cepiva Sputnjik V za milione sirijskih građana. Tačna cena kabinetu nije otkrivena, ali radi se o milionima dolara - piše Al-Džazira, pozivajući se na izvor koji je hteo da ostane anoniman.

Predsednik Sirije Bašar al-Asad demantovao je, pak, dolazak vakcina iz Izraela. U izjavi koju je objavila državna novinska agencija SANA, Asad je rekao kako je objavljivanje ovih detalja "deo pokušaja da Izrael bude naslikan kao humana zemlja".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    26. februar 2021 | 07:31

    Село се зове ХАДЕР и налази се на линији раздвајања Сирије и Голанске Висоравни коју је окупирао Израел

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA