≫ 

Mesec dana presednikovanja i pred Bajdenom već teške odluke: Kako je odobren napad na Siriju

Američka vojska izvela je po nalogu predsednika Džoa Bajdena vazdušne udare u istočnoj Siriji na objekte za koje Pentagon kaže da pripadaju proiranskim militantima

  • 4
Joe Biden, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Prošlo je jedva nešto više od mesec dana otkako je predsednik SAD Džo Bajden preuzeo dužnost, a već je morao da donese teške odluke o tome kako će da zaštiti američku vojsku i osoblje na istoku. 

Nakon pregovora sa koalicionim partnerima i čelnicima bezbednosnih službi, odobrio je da se izvrši raketni napad na određene položaje na istoku Sirije.

Američka vojska gađala je u četvrtak ciljeve, koje su, prema navodima CNN koristile iranske militantne grupe. Napad je usledio kao odgovor na raketiranje američkih trupa u regionu poslednjih sedmica.

Neimenovani američki zvaničnik je saopštio da je u napadu stradalo više militanata. Mediji prenose da ih je poginulo 17.

Bombardovano je sedam meta, a veruje se da su u bombardovanim područjima bili smešteni militanti koji su prebacivali oružje preko granice.

Bombardovanje, prvo za vreme administracije Džoa Bajdena, je akcija koja je usledila nakon višegodišnjih tenzija između Irana i Trampove administracije, koja je eskalirala ubistvom iranskog generalana Kasima Sulejmanija.

Iako bi napad mogao da bude prvi "povratni potez" Sjedinjenih Država nakon prošlonedeljnih napada, čini se da je ograničen po obimu, što potencijalno smanjuje rizik od eskalacije sukoba.

Spekuliše se da napadi na Irak ovog puta nisu izvršeni, kako bi vlasti u toj zemlji mogle "na miru" da sprovedu istragu od napadu na američke snage 15. februara.

Neimenovani zvaničnici su potvrdili da je odobrenje za napad došlo od Bajdena lično.

Džon Kirbi, portparol Pentagona je rekao da je ovo "proporcionalni vojni odgovor, koji je usledio zajedno sa diplomatskim merama, a nakon konsultacije sa koalicionim partnerima".

Kako prenose mediji, Bajden je razgovarao sa partnerima oko 18 časova i nakon toga je doneo konačnu odluku.

Džon Kirbi Foto: Tanjug/AP

- Operacija šalje nedvosmislenu poruku: predsednik Bajden će delovati da zaštiti američko i koaliciono osoblje. U isto vreme, reagovali smo odgovorno kako bi došlo do deeskalacije čitave situacije u istočnoj Siriji i Iraku - naveo je.

Zvaničnici Pentagona su rekli da su predložili više meta, ali da je Bajden odobrio "manji obim".

Podsetimo, američki vojni udari dogodili su se nekoliko puta u poslednjih nekoliko godina. Raketni napadi na američke položaje u Iraku izvedeni su dok Vašington i Teheran traže način da se vrate nuklearnom sporazumu iz 2015. godine koji je napustio bivši predsednik Donald Tramp.

Bajdenova administracija osudila je raketni napad koji se dogodio 15. februara u blizini grada Irbil, međutim, kažu da još nije ustanovljeno ko je tačno izvršio napad.

Zvaničnici ističu da su u prošlosti iranski militanti bili odgovorni za brojne raketne napade na američko osoblje i objekte u Iraku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA