• 4

Crne prognoze istraživača: Severni ledeni okean biće bez leda do 2055. godine

Tim je modelovao kako će na Severni ledeni okean uticati klimatske promene, a model je pokazao da je malo verovatno da će ga led prekriti u septembru za 35 godina

  • 4
Antarctic Iceberg Antarktik ledeni breg

Foto: Tanjug/AP

Međunarodni tim istraživača predviđa da će Severni ledeni okean u septembru 2055. godine najverovatnije ostati nezaleđen.

Tim je modelovao kako će na Severni ledeni okean uticati klimatske promene, a model je pokazao da je malo verovatno da će ga led prekriti u septembru za 35 godina, kaže za Tass Stanislav Marijanov, jedan od autora istraživanja i vodeći istraživač u laboratoriji za modeliranje biogeohemijskih ciklusa okeana na Institutu za okeanologiju "Širšov" pri Ruskoj akademiji nauka.

- Uspeli smo da modeliramo uticaj klimatskih promena prema različitim scenarijima rastućih emisija staklene bašte na ekosistem Arktičkog okeana. Uzeti su u obzir faktori poput područja smanjenja ledenog pokrivača, promena temperature vode i slanosti - objašnjava Marijanov.

Prema njegovim rečima, do kraja 21. veka, period kada će Arktik biti potpuno bez leda postojano će se povećavati na četiri meseca tokom godine do 2100. i trajati od sredine jula do sredine novembra.

Prognoza istraživača ukazuje na to da će se koncentracija hranljivih sastojaka smanjiti u severnom Atlantiku zimi do kraja veka, što će biti izazvano smanjenim intenzitetom mešanja okeanskih slojeva.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera kojot

    Kad se otope severni i juzni pol, to ce uticati na danasnja godisnja doba, grenland ako se otopi vise nece dolaziti do zakrivljenja planete tokom leta i zime. Kad se otopi juzni pol voda se razlije gde hoce izgubi se tezina na polovima i vise se nece znati sta je sever ili jug zemlja ce lebdeti u prostoru i sve ce otici u kontra smeru... uglavnom sunce ce da przi sve!

  • Boki

    Nema smisla zadržavati klimatske uslove koji valdaju danas jer se klima konstantno menja. To su vekovni i milenijumski procesi, mi smo samo gosti na ovoj planeti...

  • Brk

    Ajde bre ne lupetajte više!Ko pogodi kakvo će biti ovo leto dobija 20 evra a sta će biti za 35 godina u septembru!?!?Može da se dogodi novo ledeno doba do tada,možda se istopi sav led za 5 godina,možda nas udari meteor pa ne bude ničega i zato smanjite doživljaje vračare naucnici...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima