≫ 

Ko je odgovoran za pokolj u pravoslavnom manastiru? Svi upiru prstom i svi peru ruke

Mnoga tela pronađena su na njivama, a svedoci tvrde da su čitave porodice izvlačili iz njihovih domova, da su decu ubijali naočigled majki, a da nisu štedeli ni trudnice ni starce

  • 0
Marjam Dengelat, manastir, Etiopija, Tigraj Printscreen/Youtube/Olivier Grunewald

Čitav svet ostao je šokiran vešću o masakru u pravoslavnom manastiru, gde je ubijeno više desetina ljudi, među kojima ima dece, žene i staraca, i pita se koliko se zaista zna o stravičnim sukobima koji se odigravaju u Etiopiji.

Očevici i ljudi koji su preživeli pokolj koji je trajao tri dana tvrde da su napad na civile izvršili vojnici Eritreje, koji su prvo mirno došli u manastir Marjam Dengelatu dok je u njemu na stotine vernika proslavljalo veliki praznik. Prvo su jeli i pili sa vernicima, a potom su krenuli nemilosrdno da ih ubijaju. Prvo u manastirskoj porti, a potom i u selu.

Mnoga tela pronađena su na njivama, a svedoci tvrde da su čitave porodice izvlačili iz njihovih domova, da su decu ubijali naočigled majki, a da nisu štedeli ni trudnice ni starce...

Veruje se da je više hiljada civila ubijeno od novembra, kada je Abij Ahmed, premijer Etiopije, koji je 2019. godine dobio Nobelovu nagradu za mir jer je rešio dugogodišnji sukob sa Eritrejom, pokrenuo vojnu akciju protiv političke partije koja drži region Tigraja. I dok se širom zemlje događaju stravična ubistva, sve strane u sukobima upiru prstom u onu drugu i istovremeno "peru ruke" od zločina.

Abij je pokrenuo vojnu akciju u reonu Tigraja, a u svemu mu pomažu i snage iz Eritreje. Nakon što je zauzeo region u novembru prošle godine, Abij je proglasio pobedu tvrdeći da niko od civila nije stradao u napadima. Međutim, svrgnuti lider regiona Tigraj optužio je vladu Etiopije i njihove saveznike u Eritreji da su počinili genocid i druge zločine protiv čovečnosti.

- Ubijaju naše ljude, našu decu, ubijaju staro i mlado... Siluju - kaže Debrecion Gebremišel, lider Tigrajskog narodnog oslobađajućeg fronta (TPLF).

On je pozvao američkog predsednika Džoa Bajdena da poveća pritisak na "osvajačke trupe", a međunarodne institucije da izvrše nezavisnu istragu o ubistvima, silovanjima i nasilju, uključujući i brutalni pokolj u pravoslavnom manstiru, prenosi CNN.

"Mešate se u unutrašnja pitanja"

Debrecion, koji se nalazi na tajnoj lokaciji je za američki medij rekao da je u Tigraju počinjen genocid i da neko podhitno mora da reaguje i sve ispita.

Ipak, Etiopija nije izgleda raspoložena za saradnju. Tamošnje ministarstvo spoljnih poslova odbilo je u ponedeljak apel SAD da povuče snage iz Tigraja. U saopštenju su naveli da je "za žaljenje što Amerika pokušava da se meša u unutrašnja pitanja Etiopije, a posebno, što poziva na prekomponovanje regionalnih snaga Amhara".

- Trebalo bi da je jasno da su takva pitanja isključiva odgovornost vlade Etiopije, koja je kao suverena država odgovorna za raspoređivanje potrebnih sigurnosnih struktura i sredstava koja su na raspolaganju kako bi se osigurala vladavina prava i zakona u svim krajevima, u okviru granica naše države - navodi se u saopštenju ministarstva.

Sudan, Etiopija, izbeglice Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken je ranije izjavio da je Amerika veoma zabrinuta zbog izveštaja koji stižu iz te zemlje, i zbog pogoršanja čitave situacije. On je pozvao vojsku Eritreje i snage u Amhari da se hitno povuku. Blinken je to učinio dan nakon što su Amnesty International i CNN objavili priče o pokolju u pravoslavnom manastiru i drugim zločinima nad civilima koji su se dogodili krajem 2020. godine.

Vlada Eritreje odlučno je demantovala da je učestvovala u zločinima o kojima je izvestio Amnesti, dok se još nisu oglasili o zverstvima u pravoslavnoj bogomolji.

Lider TPLF-a kaže da podhitno mora da se reaguje.

- Mi želimo mir u regionu, i tražimo od Amerike da nastavi sa pritiscima i da zahteva da se snage povuku iz Tigraja, da se prestane sa zločinima. Treba nam i humanitarna pomoć. Čitav region je u socijalnoj i ekonomskoj krizi. Našem narodu treba pomoć - rekao je Debrecion.

Eritreja negira umešanost u zločine

U izveštaju Amnesty International-a navodi se da su snage Eritreje ubile na stotine nenaoružanih civila u gradu Aksum u Tigraju u novembru prošle godine. Civili su stradali u pucnjavama, granatiranjima, a ubijani su i pojedinačno bez ikakvog razloga. Sve ovo je organizacija za zaštitu ljudskih prava okarakterisala kao zločin protiv čovečnosti.

Međutim, vlada Etiopije nije u svom saopštenju pomenula da su u tim sukobima učestvovale snage iz susedne Eritreje. Naveli su da su posvećeni istrazi o navodnom kršenju ljudskih prava. Premijer Abij je demantovao da su vojnici iz Eritreje ušli u Tigraj da bi pružili podršku vojsci Etiopije. Blinken za to vreme poziva na opsežnu istragu nezavisnih međunarodnih institucija.

- Osuđujemo ubistva, raseljavanja, seksualno nasilje i svaki zločin kojim se grubo krše ljudska prava koje je više organizacija prijavilo da se događaju u Tigraju - rekao je Blinken i dodao da će SAD poslati svoj tim u Etiopiju.

Vlasti Etiopije su u ponedeljak saopštile da se radi na tome da se obezbedi dolazak humanitarne pomoći u Tigraj.

Podsetimo, TPLF je preuzo vlastu u Etiopiji 1991. godine uz pomoć Eritreje, i lider TPLF-a Melse Zenavi je postao lider nacije. Debrecion je postao zamenik premijera nakon Zenavijeve smrti 2012. godine. Partija je ostala na vlasti do 2018, kada su se članovi etničkih grupa Orome i Amhara ujedinili protiv TPLF. Abij je postavljen za premijera 2018. godine, a naredne godine je dobio Nobelovu nagradu za mir jer je osigurao mirovni sporazum sa Eritrejom.

Nasilje se nastavilo u zemlji, pogotovo u regionu Tigraja, u kojem su prošle godine održani lokalni izbori iako ih je Abij zabranio zbog pandemije korona virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA