• 2

Skandal u Vrhovnom sudu: Silovao devojčicu, a sudija ga pitao da li će žrtvu da oženi

Istog dana kada je optuženog za silovanje maloletnice pitao da li će "da je ženi kako bi ga spasao", sudija Vrhovnog suda je pitao i da li se prisilan odnos u braku uopšte može smatrati silovanjem

  • 2
Sudija, sudski cekic, siluete

Foto: Shutterstock

Sudija Vrhovnog suda u Indiji pozvan je da podnese ostavku nakon što je na dva suđenja za silovanje postavljao neumesna pitanja i davao još neumesnije komentare. U otvorenom pismu koje su poslali sudiji Šaradu Bobdeu, a koje je potpisalo više od 5.000 ljudi, traže od njega da povuče svoje izjave i da se izvini žrtvama.

Sve je počelo kada je Bobde, koji je predsedavao tročlanim većem sudija, muškarca (23) koji je optužen da je silovao devojčicu upitao da li će oženiti žrtvu.

- Ako hoćeš da je ženiš, mi ćemo ti pomoći. Ako nećeš, ostaješ bez posla i ideš pravo u zatvor - rekao je Bobde, prenosi BBC.

Svi su ostali šokirani ovom izjavom jer je žrtva, koja je imala samo 16 godina kada je silovana, preživela stravičnu torturu od napadača, inače svog daljeg rođaka.

Optuženi se tereti da je devojčicu pratio, oteo, vezao, više puta brutalno silovao, preteći da će je politi prvo kiselinom, a potom benzinom i zapaliti. Dok ju je divljački silovao, pretio joj je da će joj ubiti brata... Nakon iživljavanja je devojčica, nemoćna da podnese šta joj se sve dogodilo, pokušala sebi da oduzme život.

Da stvar bude još gora, roditelji devojčice se sumnjiče da su odustali da prijave rođaka policiji, jer je njegova majka obećala da će je on oženiti čim postane punoletna! Navodno su roditelji pristali na ovaj dogovor je su bili svesni da žive u zemlji gde žrtve silovanja često optužuju da su "same krive što im se to dogodilo", a kada se za sve sazna, društvo ih jednostavno odbaci.

Međutim, pošto porodica optuženog nije ispunila obećanje dato 2015. godine, čitav slučaj je obelodanjen policiji, a potom je sve stiglo i do suda.

Optuženi je inače, državni službenik, koji nije proveo ni dana iza rešetaka već se brani sa slobode da ne bi izgubio posao u službi. Međutim, sud u Bombaju je ukinuo uslovnu kaznu i naredio da mu bude određen pritvor. Tada se on obratio Vrhovnom sudu, koji mu je garantovao zaštitu od hapšenja na četiri nedelje, a sudija je u prisustvu advokata pitao optuženog da li će oženiti žrtvu.

"Osudio si je na doživotno silovanje"

U otvorenom pismu sudiji, koje su potpisale i brojne nevladine organizacije, navodi se i da je Bobde svojim činom žrtvu osudio na doživotno silovanje.

- Vaš predlog za brak kao sporazumno rešenje slučaja silovanja maloletne devojke nije samo grozno i neosetljivo, već je mnogo gore od toga jer sprečava pravo žrtava da traže pravdu. Sugerišući da se ovaj silovatelj oženi žrtvom, vi, vrhovni sudija Indije, pokušali ste da je osudite na doživotno silovanje od strane mučitelja koji ju je naterao da pokuša samoubistvo - navodi se u pismu.

Slučajevi silovanja u Indiji dospeli su u žižu svetske javnosti nakon slučaja iz decembra 2012. godine, kada je mlada devojka grupno silovana u autobusu u Delhiju. Žrtva je preminula, a besni narod je izašao na ulice da traži pravdu.

Od tada se meri gotovo svaka reč političkog rukovodstva, sudija i drugih visokih ličnosti u vlasti. Izjave sudije Vrhovnog suda su ocenjene kao skandalozne i žestoko su kritikovane i označene kao "način da se pronađe kompromis" između žrtve i mučitelja.

U selima u Indiji nije retkost da glave porodice nude takvu vrstu "rešenja" da bi se postigao "mir u kući". Nažalost, godinama su i pravosudni organi na sličan način pokušali da "izmire" žrtve i silovatelje, glumeći provodažije.

Ipak, bilo je i presuda, čak i u Vrhovnom sudu u kojima se navodi da brak nikako ne može da "izbriše" silovanje.

- Ovakvi komentari Bobdea samo šalju poruku da je brak dozvola za silovanje, a to znači da svaki silovatelj nakon zločina svoj postupak može da učini legalnim - ističu ogorčeni građani i članovi nevladinih organizacija.

Nije to jedini gaf sudije

Da čitav slučaj bude još skandalozniji, Bobde je u istom danu napravio još jedan neoprostiv potez. Naime, prilikom drugog ročišta otvoreno je upitao da li "silovanje bračnog druga uopšte može da se karakteriše kao silovanje".

Žena je prijavila svog partnera, sa kojim je dve godine živela u vanbračnoj zajednici, da ju je na prevaru primorao na odnose, pošto mu je rekla da neće da spava sa njim pre nego što i zvanično stupe u brak.

Na suđenju je objašnjeno da je optuženi ženu 2014. odveo u hram i venčao je, samo da bi imao seks sa njom. Potom je poništio taj brak i tvrdio da je ona na odnose pristala svojevoljno. Žena ga je optužila za silovanje kada se ovaj venčao sa drugom.

Tokom ročišta, koje je održano u ponedeljak, Bobde je rekao da je "pogrešno da nekog prevariš da stupi u brak", ali je onda upitao: "Da li, ako čovek i žena žive zajedno, iako je on možda nasilan, čin seksualnog odnosa možete nazvati silovanjem ako su oni zakonski u braku?".

Muževi smeju da siluju supruge?

Uprkos višegodišnjim naporima i savetu Ujedinjenih nacija da se silovanje u braku vodi kao krivično delo, Indija je jedna od retkih zemalja koja silovanje u braku ne definiše kao krivični prestup.

Brojne organizacije i građani koji se bore za prava žena kažu da su Bobdeovi komentari "izuzetno problematični" u zemlji u kojoj se žene neprestano bore protiv regresivnog načina razmišljanja koji prihvata i normalizuje seksualno nasilje nad njima, posebno u kući.

- Ovakav komentar ne samo da opravdavama bilo kakvo seksualno, fizičko i psihičko nasilje od supružnika, već normalizuje torturu sa kojom se žene u Indiji suočavaju tokom braka, a ne mogu da traže pravnu zaštitu - navode.

U otvorenom pismu sudiji je navedeno da njegovi komentari ne mogu da se zanemare, s obzirom na to kakvu funkciju obavlja.

- Kada od vrhovnog sudije Vrhovnog suda u Indiji dođe takav komentar, to šalje poruku nižim sudovima, sudijama, policiji i drugim organima reda da žene u ovoj zemlji pravo ne štiti - stoji u pismu u kom se traži da Bobde podnese neopozivu ostavku.

On se još nije oglasio.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IZET

    Imali se šta reću o pravosuđu i tužilaštvu?! Tamo pola sede žuti koji podmeću Srbiji i građanima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima