• 10

Švajcarska na referendumu odlučuje o zabrani pokrivanja lica: Nova pravila za huligane i muslimane?

Predlog oslikava napete odnose Švajcarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine

  • 10
Stop ekstremistima

Foto: Twitter/SVPch

"Zaustavite ekstremizam!", stoji na crvenom oglasnom plakatu u mirnom selu izvan Ciriha. Iznad natpisa je fotografija žene s crnom maramom i velom na namrštenom licu.

Veliki plakat deo je kampanje desničarske Švajcarske narodne stranke (SVP) za zabranu pokrivanja lica u javnosti o kojoj će se glasati na referendumu u nedelju.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da će većina Švajcaraca podržati zabranu i da će predlog postati zakon.

- U Švajcarskoj je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda - rekao je Valter Vobmnn, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsednik odbora za referendum.

Predlog je još iz 2017, mnogo pre pojave korona virusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se sprečilo širenje zaraze.

U njemu se direktno ne spominje islam i među ciljevima je da se zaustave nasilni ulični demonstranti i huligani na fudbalskim utakmicama koji nose maske. Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba.

Predlog oslikava napete odnose Švajcarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine. U dva kantona već su uvedene lokalne zabrane pokrivanja lica.

Vobman tvrdi da glasanje nije protiv samog islama, ali je dodao da je "pokrivanje lica simbol ovog ekstremnog, političkog islama koji je sve istaknutiji u Evropi i za kog nema mesta u Švajcarskoj".

Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva celo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Holandija i Bugarska imaju potpune ili delimične zabrane pokrivanja lica u javnosti.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    U zemljama gde zene mora da su pokrivene,sve su pokrivene,bez obzira bili turisti,gosti,prolaznici...jer takav je Zakon! E,a u Evropi je Zakon da je pokrivanje zabranjeno...pa ako nekom Zakon ne valja,zna se kako se on moze menjati,ali inat i sila imaju kontra efekat!!!

  • Ceda Ekser

    Zabranjeno je i po Nemackoj,Francuskoj...Ali od kako se nose ove maske od pocetka pandemije i bulama po EU doslo njihovih 5 minuta!Sada kriju lepotu iza maski😂😂😂

  • N

    Na stranu vera, kako je u hrišćanskim a kako u muslimanskim zemljama ali ako živite u jednoj zemlji onda prihvatate njen standard-od vas se očekuje da asimilirate i idete ka tom standardu. Niko nikome ne uskracuje pravo da u nesto veruje ili ne veruje ali neka pravila moraju da se poštuju. Poštuj zemlju u kojoj živiš i pravila. Rođena sam u Srbiji ali sam po nacionalnosti makedonka, u Makedoniji sam provela dobar deo detinstva. Otac i ja bolje govorimo srpski jezik od većine Srba. Gramatičke greške su nemoguće. Poznajem puno svojih sunarodnika, družim se sa njima, nekada nas je četvoro-petoro, sedimo u kafiću/restoranu i koristimo srpski jezik. U svojoj kući mogu da radim šta hoću ali kad izađem na ulicu služim se isključivo zvaničnim, službenim jezikom RS. Van pameti mi je i nastava na mađarskom, albanskom, rumunskom jeziku u pograničnim mestima. Ako živiš u Srbiji MORAŠ govoriti srpski jezik, nema drugih solucija. da bi imao državljanstvo npr USA moraš proći njihov test, opšta kultura, američka istorija....dakle moraš poznavati jezik, istoriju, običaje zemlje u kojoj živiš.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima