≫ 

Nakon Zoranovih fotki Halkidikija, stigli prizori sa drugih grčkih plaža: Narod strepi od kataklizme

Grčka je prethodnih dana bila meta snažnih zemljotresa

  • 9
Halkidiki Foto: Zoran Kocev/Ustupljena fotografija

Grčka, ali i javnost u Srbiji bila je zabrinuta posle fotografija plaža u Grčkoj, na kojima se vidi kako se more povuklo u velikoj meri.

Prema oceni nekih žitelja, niko se ne seća kada je bila ovolika oseka, a stranovnici su ubrzo krenuli da strahuju da im možda prete novi zemljotresi, s obzirom da je Grčka prošle nedelje bila pod udarom zemljotresa snage od šest stepeni Rihterove skale u području Elasone.

Isprva smo saznali za oseku kod Halkidikija, kada nam je čitalac Telegrafa Zoran Kocev ustupio fotografije tog mesta na kojima se vidi u koliko meri se povuklo Egejsko more.

- Kod nekih ljudi ima sumnje i malo straha da sledi neki veliki zemljotres... Nadajmo se da nije tako – kazao je ranije Zoran Kocev.

U međuvremenu, pojavile su se i fotografije kao dokaz da Halkidiki nije izolovan slučaj, već da se to dešava širom zemlje. Između ostalog, velika oseta zabeležena je i u regionu Potus.

O čemu se radi?

Grčka javnost strepela je od novih potresa, te se u međuvremenu oglasio direktor Geodinamičkog instituta pri Nacionalnoj opservatoriji u Atini, profesor Akis Celentis, koji je uveren da ova pojava nije najava zemljotresa.

On smatra da je nekoliko faktora uticalo na povlačenje mora širom zemlje, među kojima su visoki vazdušni pritisak u periodu od 20. februara do danas. Pored toga, treba napomenuti snažne vetrove koji su tih dana duvali i nanosili vodu ka južnoj obali Sredozemlja. Uz ovo, 27. februara je bio pun mesec, te je on takođe u velikoj meri izazvao oseke širom zemlje.

Celentis ne poriče da bi povlačenje mora moglo da bude predznak nekog budućeg zemljotresa usled tektonskih pomeranja, ali ističe da to u ovom slučaju nije reč, ističući da se ovaj pojava dešava širom Grčke, a ne samo u jednom delu zemlje.

- Proverio sam određena mesta gde je zabeležen ovaj fenomen i gledao slike satelita i nisam video nikakvu deformaciju Zemljine kore. Stoga, sigurni smo da ovo nije predznak zemljotresa - zaključio je Celentis, a prenose grčki mediji.

Video: Ovo je realnost a ne crtać: Posle zemljotresa zgrada se sama od sebe srušila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA