≫ 

Produžene korona mere u Austriji: Neka pravila su ipak olabavili

Negativan PCR test ubuduće će biti validan 72 sata za korišćenje za odlazak kod frizera, masera ili posetu bolnici, domovima za stare, dok antigenski test važi i dalje samo 48 sati

  • 0
Beč, Austrija, korona virus Foto: Tanjug/AP

Austrijski parlament usvojio je produženje aktuelnih mera protiv korona virusa, uz neke izmene koje treba da olakšaju život građanima.

Tako se sutra popuštaju pravila za posetu u bolnicama širom Austrije, a i negativan PCR test ubuduće će biti validan 72 sata za korišćenje za odlazak kod frizera, masera ili posetu bolnici, domovima za stare, dok antigenski test važi i dalje samo 48 sati.

Korona mere produžene su, ne kao što je bilo uobičajeno do sada, na 10, već samo na pet dana.

Pokrajina Forarlberg, koja ima najbolju epidemiološku situaciju, namerava od ponedeljka da sprovede dalja popuštanja mera zaključavanja.

Trenutno se još pregovara kako će izgledati popuštanje. Odluka parlamenta omogućava ubuduće više poseta u bolnicama, rehabilitacionim centrima ili banjama.

Od sada biće moguća poseta jedne osobe (uz dvoje dece), ne više samo jednom nedeljno, već dnevno, ali uz negativan test i nošenje FFP2 maske.

Gastronomija i hoteli, kao i kulturne institucije ostaju zatvorene. Radnje mogu i dalje da rade od šest do 19 časova, uz poštovanje pravila od 20 kvadrata po kupcu i obavezu nošenja FFP2 maske.

Slično važi za muzeje, biblioteke, zoološke i botaničke vrtove. Na javnom prostoru građani moraju držati distancu od najmanje dva metra prema osobama iz drugog domaćinstva. U javnom prevozu obavezno je nošenje FFP2 maske, a između 20 i 6 časova ograničena je sloboda kretanja, odnosno može se izaći iz kuće samo zbog odlaska na posao, u kupovinu, radi šetnje ili susreta sa jednom veoma bliskom osobom. Tokom dana mogući su susreti sa dve osobe iz različitih domaćinstava.

Video: Molitva u austrijskom selu koji ima strahovito ime: Sveta Korono, moli Boga za nas

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA