Stravične priče o napadima rotvajlera na decu: "Bebu ščepao iz kolevke, pa pokušao da je zakopa"

Proteklih godina širom sveta zabeleženo je više incidenata u kojima su rotvajleri napali decu. I dok u javnosti slove za opasne životinje, stručnjaci su pri stavu da svaki pas može biti agresivan ukoliko se adekvatno ne dresira i ne socijalizuje

  • 20
Rotvajler, dečak Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Tragična sudbina četvorogodišnjeg mališana iz Sente, koji je preminuo nakon što su ga napali rotvajleri u dvorištu njegove porodične kuće, potresla je čitav region.

Dečak je stradao u utorak uveče, na svoj rođendan, na kapiji svog doma. Majka je pokušala dete da otrgne iz čeljusti životinja i u tome je uspela, ali nažalost, mališanu nije bilo spasa.

Do nezapamćene tragedije je došlo kada je dostavljač doneo picu koju je majka mališana naručila za njegov rođendan. Majka je, navodno, uzela dostavu i zamola sina da zatvori vrata iza nje, a dva od tri psa su u tom trenutku istrčala iz boksa u dvorištu i nasrnula na dete i počela da ga ujedaju po telu. Nesrećna žena, koja je i sama povređena u napadu, uspela je da otrgne psa iz čeljusti životinja i pozove Hitnu pomoć, međutim mališan je podlegao stravičnim povredama.

U vlasništvu porodice je, osim dva rotvajlera, bio i jedan doberman, a sva tri psa su odmah uspavana.

Nakon potresnih vesti u javnosti se odmah povela rasprava o tome da li su rotvajleri opasni. I dok su jedni tvrdili da su rotvajleri oduvek poznati kao agresivni psi, ljubitelji ove rase kao i stručnjaci tvrde da psi po prirodi nisu agresivni, već takvi postaju ako se agresivnosti uče.

Psi se ne rađaju agresivni

Doktori veterinarske medicine i kinološke sudije su u razgovoru za Telegraf.rs objasnili da, kao i kod svakog psa, i temperatment rotvajlera zavisi isključivo od načina odgoja.

Tibor Gere, međunarodni kinološki sudija, je za naš portal rekao da su rotvajleri stabilni, snažni i pouzdani psi, sa kojima, ukoliko se pravilno dresiraju i socijalizuju, neće biti problema.

Rotvajler, pas Foto: Pixabay.com

Radim sa njima preko 35 godina, uvek sam imao pozitivna iskustva. Nikad nije bilo problema. Izuzeci postoje u svakoj rasi, bez obzira da li je to bernandinac, koji je izuzetno miran, ali dešavalo se nekoliko nesreća sa njima i sa drugim rasama. Tu je sve pitanje odgoja i odnos vlasnika prema ljubimcu. Važno je da se o psu brine, da se pas socijalizuje. Ako se pas adekvatno drži i socijalizuje, ovako nešto ne može da se dogodi - rekao je Gere.

Sa njim se slažu i brojni drugi stručnjaci koji ističu da nijedan pas nije rođen kao agresivan, već se agresija kod pasa stvara. Takođe, veterinari su složni u tome da bi pse trebalo spajati sa decom od samog rođenja kako bi i ljubimci ali i deca blagovremeno naučili šta sme, a šta ne sme da se događa u tom odnosu.

Ipak, javnost je neumoljiva. Da bi dokazali svoje tvrdnje o agresivnosti rotvajlera danima podsećaju na tragedije koje su se dogodile u svetu, u kojima su glavni akteri bili baš rotovi.

"Bebu oteo iz kolevke, dete izujedao na ulici"

Neki su podsetili na tragičan slučaj sa Novog Zelanda iz oktobra prošle godine kada je beba, stara samo jedan dan, stradala nakon što ju je rotvajler ščepao iz kolevke, pa pokušao da je zakopa u dvorištu. Tragedija se dogodila u trenutku kada je majka bila u toaletu. Kako su mediji pisali, porodični rotvajler je oko 19 časova zgrabio dete iz kolvke i odneo ga u dvorište, a potom je počeo da kopa rupu u zemlji, verovatno sa namerom da bebu spusti u nju.

Majka je odmah dotrčala i zgrabila krvavo dete, koje je par dana kasnije preminulo u bolnici od zadobijenih povreda. Mediji su pisali da je porodica nedugo pre toga udomila tog rotvajlera i da su jednog psa imali od ranije.

Nekoliko meseci pre toga, jedan rotvajler u Indiji se otrgao sa lanca i napao dečaka koji je prolazio kraj dvorišta na putu ka prodavnici. Pas je dete izgrizao po licu, ali je mališan, srećom preživeo napad.

Mnogi su podsetili i na priču Rajdera Velsa, šestogodišnjeg dečaka iz Severne Karoline, koji je jedva preživeo kada su ga dva rotvajlera izgrizla po licu 2015. godine u dvorištu kuće porodičnih prijatelja. Mališan je tada imao nepune dve godine, a u poslednjih četiri imao je više od 50 operacija kako bi mu lekari rekonstruisali lice.

- Tog jutra smo doručkovali i Rajder je trčkarao okolo sa igračkama. U jednom trenutku je uzeo parče slanine i nestao. Tražeći ga, pogledala sam ga kroz prozor i videla da leži licem na dole u bašti i da mu je pidžamica pocepana. Izletela sam napolje i podigla ga, ali moj dečak više nije imao pola lica - ispričala je njegova majka Britani svojevremeno za medije.

Mališan ušetao u komšijsko dvorište, rot ga ščepao za vrat

Pre devet godina javnost SAD je potresla vest o smrti dečaka starog samo 17 meseci, kojeg je rastrgao komšijin rotvajler. Mališan je iskoristio trenutak nepažnje majke i odšetao u komšijsko dvorište. Očevidac napada je rekao da je pas detetu odmah skočio za vrat. On je hitno prevezen u bolnicu, gde je, uprkos naporima lekara, podlegao povredama.

Gotovo identičan napad odigrao se i u februaru prošle godine, kada je u Ukrajini rotvajler izujedao četvorogodišnjeg dečaka. Mali Denis je izašao u dvorište da sačeka baku koja je obećala da će ga voditi u šetnju. Komšinica Ljudmila svedoči da je pas pobesneo kad je video dete, preskočio je ogradu i krenuo da juri mališana. Dete je pokušalo da pobegne u susedno dvorište, ali se zaglavilo između rešetaka ograde. Rotvajler mu je tada iskidao zimsku jaknu i cipelice, a potom zadao kobni ugriz u predelu vrata.

Baka dečaka je izletela kada je čula vriske, ali je već bilo prekasno. I ona je zadobila teške telesne povrede pokušavajući da spase unuka iz čeljusti razjarene zveri. Mališan nije ni dočekao Hitnu pomoć, preminuo je od posledica obilnog krvarenja.

Pre nekoliko godina prolaznici su snimili kako je rotvajler, kojeg je momak šetao na povocu, napao šestogodišnjeg dečaka na ulici. Srećom, prolaznici su odmah reagovali i spasli dete težih povreda. Mladić je nekako na kraju obuzdao psa i pobegao u nepoznatom pravcu.

Pažnja: Uznemirujući video

Sedmogodišnjak je stradao u martu prošle godine u Dablinu, kada su ga takođe napala dva rotvajlera koja su bila u vlasništvu njegove porodice. Nije poznato kako je došlo do napada, ali je dečak preminuo u bolnici istog dana od zadobijenih povreda.

Inače, u Irskoj rotvajleri se smatraju posebnom vrstom pasa i spadaju u 11 opasnih rasa za koje važe posebna pravila. Naime, u toj zemlji rotvajler nijednog sekunda ne sme da se nađe u javnosti bez korpe i mora biti na lancu ili odgovarajućem povocu. Takođe, rotvajlere smeju da šetaju samo osobe starije od 16 godina, koje su dovoljno fizički jake da obuzdaju psa ukoliko krene da ispoljava agresiju.

Ne ostavljajte decu samu sa kučićima

Iako je neosporivo da su u prošlosti zabeleženi napadi rotvajlera na decu, stručnjaci i u svetu, ali i kod nas, podsećaju da je bilo slučajeva i kada su glavni akteri napada bile i druge rase pasa - od pitbula do čivave, kao i na napade lutalica.

Napominju da agresivnost kod pasa može da se javi iz više razloga, počev od nepravilnog odgoja, maltretiranja životinja, ali i u slučajevima kada pokušavaju da zaštite svoje leglo ili teritoriju. Događa se i da psi postanu agresivni usled bolesti ili jakog bola, gde nesvesno nasilno reaguju da bi zaštitili sebe jer osećaju da su u datom trenutku nemoćni.

Zbog toga se savetuje da decu ne ostavljate same sa kučićima, bilo koje rase, a na vlasnike većih pasa se apeluje da ih nikako ne šetaju bez povoca ili korpe ukoliko smatraju da mogu da ugroze nekog. U slučaju da živite u kući i psa držite u dvorištu, savetuje se da dvorište obezbedite tako da niko "nepoželjan" ne može da uđe spolja, ali i tako da pas ne može da pobegne.

Video: Razjareni rotvajler izujedao troje dece u Sremskim Karlovcima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • s

    12. mart 2021 | 11:53

    U Švajcarskoj je zabranjeno čuvanje rotvajlera i pitbulova,pa se pitajte zašto ?

  • Boža

    12. mart 2021 | 13:13

    Posle ovoga dobro razmislite šta je za kuću,šta za ZOO Vrt a šta za istrebljenje !!!!

  • Map

    12. mart 2021 | 12:31

    Pas je rodjen i priroda ga dala da bude lovac a to sto ga je covek pripitomio i iskoristio da lovi za njega ili mu u tome pomaze to je nesto drugo,jedino u zadnje vreme zbog pomodarstva i li drustvenog statusa postao je ljubimac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA