Godišnjica masakra nad muslimanima u Krajstčerču na Novom Zelandu: U dve džamije ubijena 51 osoba

Zločin u Krajstčerču izvršio je Australijanac Brenton Tarant (30), pripadnik rasističkog pokreta Bela nadmoć

  • 3
brenton tarrant Brenton Tarant Novi Zeland teroristički napad Brenton Tarant, Foto: Tanjug/AP

Na Novom Zelandu danas se obeležava dvogodišnjica masakra nad 51 muslimanom tokom službe u dve džamije u gradu Krajstčerču.

Zločin u Krajstčerču, koji se smatra jednim od najtraumatičnijih događaja u istoriji Novog Zelanda, izvršio je Australijanac Brenton Tarant (30), pripadnik rasističkog pokreta Bela nadmoć.

Tarant se prošle godine izjasnio da je kriv za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i za terorizam i osuđen je na kaznu doživotnog zatvora bez prava na pomilovanje, prenosi AP.

Tokom današnje memorijalne službe u Areni Krajstčerč, koja je prenošena preko društvenih mreža, pročitana su imena svih ubijenih, ali i policajaca, lekara i medicinskog osoblja koji su prvi stigli na poprište zločina i pružili pomoć žrtvama, prenosi Tanjug.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern obratila se okupljenima rekavši da nema tih reči koje bi mogle da promene ono što se dogodilo.

- Iako reči ne mogu da budu čudotvorne, ipak imaju moć da zaleče - rekla je Ardernova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P

    13. mart 2021 | 08:26

    Monstrum

  • Jaca

    13. mart 2021 | 17:04

    Znači njega obtužujete doživotno a mislimane i Hrvte nagrađujete onisu heroji presednici štasu radili šiptari ustaše njima niko ništa i onisu zločinci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA