Korona oborila natalitet: Sve manje beba zbog pandemije, briga o novcu prepreka za potomstvo?

Pad nataliteta mučio je Italiju i pre pandemije. Stručnjaci kažu da je korona dodatno pojačala strahove za budućnost i oborila natalitet. Statističari navode da je u decembru rođeno za petinu manje beba nego godinu pre

  • 5
Beba spava, spavanje, krevetac Foto: Shutterstock

Morena di Paula (29) i Vinćenco Augeljo (30) žele da imaju dvoje dece. Dok se zaljubljeno drže za ruke, ovaj par iz Bergama za Deutsche Welle priča da je venčanje trebalo da bude prošlog jula, ali da je odgođeno zbog pandemije.

- Hteli smo da slavimo sa 130 gostiju. To je zbog mera naravno bilo nemoguće. Hoćemo venčanje bez maski, venčanje na kojem su svi sigurni - kaže Vinćenco.

Za ovo dvoje katolika je redosled jasan – prvo brak, onda preseljenje u novu kuću, onda deca. U međuvremenu su se preselili, ali će sa proširenjem porodice pričekati dok ne prođe pandemija.

Dramatična statistika

Ovaj par nije jedinstven. Prema navodima italijanskog Zavoda za statistiku, broj novorođenčadi dramatično je opao tokom pandemije. Zavod je saopštio da je u petnaest odabranih gradova u decembru prošle godine – tačno devet meseci nakon prvog lokdauna – rođeno čak 21,6 odsto manje dece nego godinu dana ranije.

Osim toga, čak je upola manje sklopljenih brakova.

U Italiji je prošle godine zabeležena najveća razlika mortaliteta i nataliteta još od Španske groznice pre sto godina. U 2020. je rođeno oko 400.000 beba, a umrlo je 746.000 ljudi.

- Moramo da istražimo kako se menja seksualni život tokom pandemije - kaže sociološkinja Đulija Rivelini sa Katoličkog univerziteta u Milanu. Kaže, studija proizvođača kondoma Dureksa pokazuje da seksualna želja i aktivnost opadaju tokom pandemije i lokdauna.

Brige zbog posla i prihoda

Međutim, Rivelini ukazuje da je želja za potomstvom manje vezana za seksualnu želju, a više za ekonomske brige.

- Mislim da se italijanski parovi najpre koncentrišu na razumno razmišljanje o svom socijalnom stanju. Brinu da li će moći da odgajaju dete i da mu pruže sve što treba - dodaje ona.

Tu bi korona samo pojačala trend koji je ionako postojao. Pre dvadeset godina su Italijanke u proseku rađale 2,5 dece, a danas dvostruko manje. Gotovo da je retkost da žena postane majka pre tridesete godine. Kako kaže Rivelini, sve je teže uskladiti posao i porodicu, zbog manjka vrtića o deci često brinu dede i bake.

Italija, zajedno sa balkanskim zemljama, spada u države gde deca najkasnije napuštaju roditeljski dom – u proseku sa trideset godina.

- Sve se više odlaže ekonomska nezavisnost ljudi. To naravno odlaže i trenutak kad se postaje roditelj. I sad na sve to dolaze strahovi koje izaziva pandemija - kaže sociološkinja.

Trend pada broja novorođenčadi postoji i u drugim zemljama, ali nije ni izbliza tako jak kao u Italiji u godini pandemije.

Morena i Vinćenco su rešeni da zasnuju porodicu, ali tek kad sve ovo prođe. Kažu, venčanje oduvek zamišljaju kao najvažniji dan u životu pa mora da bude veliko. A to će da košta. Osim toga, oduvek su hteli da medeni mesec provedu na krstarenju Karibima. A i to košta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    15. mart 2021 | 09:58

    Korona ne postoji samo vakcina dase smajnji čovečanstvo na svetu

  • Vuk

    15. mart 2021 | 10:07

    Ljudi, pa Boga mu poljubim, to i jeste CILJ.

  • Filip

    15. mart 2021 | 09:57

    Ma pored ovog psihickog maltretiranja, ljudima nije do zivota... kamoli do pravljenja dece. Sve je vise razvoda, jer treba da zive sad u 4 zida i provode vise vremena sa partnerom, pa vide koga imaju pored sebe...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA